40 hónap börtönre ítélték Trump régi szövetségesét

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Donald Trump amerikai elnök régi szövetségese és tanácsadója, Roger Stone 40 hónapnyi letöltendő börtönbüntetést kapott csütörtökön. A 67 éves Stone a bíróság ítélete szerint hét alkalommal hazudott a Kongresszus előtt tavaly novemberben, illetve akadályozta az igazságszolgáltatás tevékenységét, írja a BBC

Fotó: Drew Angerer/AFP

Stone a hatodik Trump-közeli személy, akit bűnügyi perben ítélnek el a Robert Mueller által vezetett, az oroszok és a Trump-kampány összejátszását vizsgáló nyomozással összefüggésben. 

Trump már korábban utalt arra, hogy kegyelmet adhat régi ismerősének. Stone végig azt állította, hogy az ellene indított eljárás politikailag motivált. Az ítélethirdetés során a bírónő, Amy Berman Jackson kitért arra is, hogy Stone elfogadhatatlanul fenyegető és megfélemlítő volt vele szemben a tárgyalás során.

A múlt héten a Stone elleni vádeljárás ügyészei mind visszaléptek az ügytől, miután az az igazságügyi minisztérium jelezte, hogy az ügyészek által kért 7-9 év helyett enyhébb büntetést kérnek majd Trump régi szövetségese ellen. 

Az ügy előzménye, hogy  Trump a Twitteren kelt ki a kért büntetés ellen, szörnyűnek és nagyon igazságtalannak nevezte a helyzetet, és az igazságszolgáltatás tévedéséről beszélt. Ezután történt, hogy William Barr igazságügyi miniszter és legfőbb ügyész ezután bejelentette: visszavonják az ajánlást, és újat készítenek, enyhébb büntetéssel. A négy ügyész ekkor adta vissza a megbízását. A történetről akkor részletesen is írtunk

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó