Átfogó kutatás készül az Orbán-kormányról, a címe már megvan: „Újra naggyá teszik Magyarországot”

tudomány
2020 február 20., 10:01

Fél éven át tartó kutatást indít az Alapjogokért Központ, amely „átfogóan vizsgálja majd a kormányzás stratégiáját, filozófiáját és céljait”. Azt ígérik, „több konferenciát, workshopot rendeznek, tanulmányokat, publikációkat adnak ki, az eredményeket pedig beépítik képzéseikbe és tehetséggondozási programjaikba is”. A címe:

„Újra naggyá teszik Magyarországot”.A kormányközeli szervezet vezetője, Szánthó Miklós ennél bővebben is kifejtette a hipotézist: „az elmúlt 10 év kormányzásának eddigi tapasztalatai arra az előfeltevésre engednek következtetni, hogy a jövőbe mutató cél a nemzeti büszkeség, önbecsülés visszaszerzése, Magyarország újbóli naggyá tétele”. A kutatás rendezőelvei pedig:

„őszinteség, bátorság és büszkeség”.Szánthó, aki a nemzetstratégiai jelentőségűvé minősített fideszes médiaholdingot, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványt (KESMA) is vezeti, azt mondta: „Tavasszal lesz tíz éve, hogy nemzeti-konzervatív kormány vezeti Magyarországot, az időhorizont pedig lehetőséget ad az átfogóbb értékelésre és jövőbe tekintésre”.

photo_camera Fotó: Alapjogokért Központ/Facebook

Szerinte ma Európában egy jobboldali kormány több szempontból is „hátrányból indul”. Egyfelől szerinte a fősodratú európai életmód és társadalom számos szféráját a liberális ízlés dominálja, másfelől az az elvárás az állammal szemben, hogy világnézetileg semleges, azaz valójában liberális legyen. 

A „nagy kérdés” tehát az, hogy egy szuverenista jobboldali kormány fel tudja-e venni a harcot az élet és a politika egyre több területét eluraló globális liberalizmussal szemben? Az igazgató elmondása szerint 

előfeltevésük az elmúlt 10 év kormányzati stratégiája alapján az, hogy igen, bár néha valóban úgy tűnik, hogy „egy kis ország küzd szövetségeseivel az egész világ ellen”. Azonban e szövetségesek tábora egyre népesebb, „Európa-szerte tapasztalható egy nemzeti-konzervatív ébredés” - írják a Központ Facebookján. Molnár Balázs, a kutatás vezetője a módszertan különlegességéről is beszélt a projektet bemutató sajtótájékoztatón. Ez pedig az, hogy 

nem csupán az egyes szakpolitikákat vizsgálja, hanem megpróbálja feltárni a kormányzás egészét átható „filozófiát”. Ezért felosztása nem tankönyvszerűen az egyes szakpolitikákra fog csak fókuszálni, hanem azokra a „multifunkciós” szempontokra összpontosít, melyek szellemi-stratégiai rendezőelvet jelentettek 2010 és 2020 között.De nemcsak tízéves, százéves évforduló is van: Trianoné. 

„Nemzeti, keresztény-konzervatív elkötelezettségű intézetként felelősségünk az is, hogy e kutatás megjelenéseinél különös figyelmet fordítsunk erre az évfordulóra, s ennek részeként is felhívjuk a figyelmet a magyarság elmúlt évszázadban nyújtott kiemelkedő teljesítményére. A száz éves trianoni évfordulóra ma a legméltóbb válasz a kompromisszumok nélküli országépítés, az elmúlt tíz éves kormányzás pedig éppen ezt testesíti meg”- lőtte le a kutatás eredményét Panyi Miklós, az Alapjogokért Központ nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatóhelyettese is.