Egy szekta miatt terjedhet a koronavírus Dél-Koreában

külföld
2020 február 20., 16:18

Egy vallásos szekta lehetett a melegágya a koronavírus terjedésének Dél-Koreában. Az országban az elmúlt napokban meredeken emelkedni kezdett az új fertőzöttek száma, és a hatóságok szerint a 2,5 millió lakosú Daegu városában regisztrált számos új eset mögött egyetlen nő állhat, aki egy több mint 120 ezer tagú vallási mozgalom, a Shincheonji tagja. 

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

Az újonnan regisztrált 53 ember közül 30 a szekta tagja, és a hatóságok attól félnek, hogy egy példátlan méretű közegészségügyi válság fenyegeti most a várost és az országot. Közben a dél-koreai hatóságok megerősítették, hogy meghalt az ország első polgára a Kínából induló COVID-19 névre keresztelt koronavírusos fertőzés következtében. 

A hatóságok szerint az országban felbukkant fertőzések mögött egy 61 éves nő áll, akinek a szervezetében a hét elején mutatták ki a vírust. Eddig 166 olyan személyről tudni, aki az egészségügyi szolgálattól elkülönítését kérte, mivel kapcsolatban volt a nővel. A beszámolók szerint a nő elsőnek február 10-én lázasodott meg, de állítólag az orvosok két alkalommal sem voltak hajlandóak tesztelni visszautasította, hogy teszteljék koronavírusra, mivel mostanában nem járt külföldön, így viszont még négy misén részt vehetett. Azóta a szektának összesen 37 tagjánál mutatták ki a fertőzést, kilencven embernél pedig regisztrálták már a tüneteket. 

Az ország déli részén fekvő Daegu a beszámolók szerint csütörtökre szellemvárossá változott, teljesen elnéptelenedtek az utcák, miután kiderült, hogy az országban regisztrált új fertőzések nagy része a városban történt. 

A szekta világképe szerint alapítójuk, Lee Man-hee magára öltötte Jézus köpenyét és a Végítélet napján 144 ezer embert fog majd a mennyekbe vezetni. Összesen több mint ezer tagjuk van a városban. (Guardian, BBC)