Elkezdték elbontani Nápoly hírhedt épületeit, ahol a Gomorrah is játszódik

külföld
2020 február 20., 16:34

Csütörtökön buldózerek segítségével elkezdték elbontani a nápolyi Scampia lakótelep híres-hírhedt négy vitorlaalakú lakóháza közül az elsőt, ami egyes feltételezések szerint egykor Európa legnagyobb drogkereskedelmi központja lehetett és a Gomorrah című olasz sorozat helyszínéül is szolgált. 

photo_camera Fotó: ELIANO IMPERATO/Controluce/AFP

Az épület évtizedek át volt véres maffiaharcok otthona, különféle camorra-klánok tagjai gyilkolták itt egymást. A hatóságok és a városvezetés épp ezért történelmi pillanatként igyekszik beállítani az épület lerombolását. A Guardian helyszíni riportja szerint a világ minden tájáról érkeztek tévéstábok, hogy rögzítsék a 'Gomorrah bukását', míg az egykori lakók leginkább csak néma csendben nézték az épület lerombolását. 

Az épületben ugyanis folyamatosan laktak is emberek, miközben a környéken nem a hatóságok, hanem a maffia volt az úr, és sem a sajtó, sem a rendőrök nem nagyon foglalkoztak az ott élő emberek helyzetével. És mint a riportban írják, annak ellenére, hogy sokan elismerték, ideje felszámolni ezt a pontját a városnak, mégis voltak lakók, akik szomorúak voltak azért, mert otthonuk az elmúlt évtizedekből most a múlté lesz. Sokakat családi emlékek, több generáció története kötött az épülethez. 

photo_camera Fotó: MANUEL DORATI/Controluce/AFP

A lakók közül sokan új lakásokba költöztettek, míg vannak, akik most egy átmeneti helyre kerültek, és ők a megmaradó egyetlen helyi lakóépületbe költözhetnek majd vissza, miután azt felújították. 

A négy lakóházat 1965 és 1980 között építették fel Francesco di Salvo tervei alapján, és a cél az volt, hogy így számolják fel a belváros szegénynegyedét. Összesen hét épületet húztak fel, de hármat már elbontottak 1998 és 2003 között. A város határán felhúzott épületekben jobb és élhetőbb lakhatási körülményeket ígértek a szegényeknek, de a projektet kísérő korrupció miatt az építkezés szociális funkcióiból nem valósult meg semmi. Több blokk is befejezetlen maradt, a közösségi terek pedig nem lettek a tervek szerint kialakítva, és viszonylag gyorsan egy óriási drogközponttá változtak. 

photo_camera Fotó: ELIANO IMPERATO/Controluce/AFP

Roberto Saviano 2006-ban írta meg a könyvét (ami a film és a sorozat alapjául is szolgált) és ami végleg átírta a környék megítélését, illetve sokak figyelmét felhívta végre arra, hogy a helyi klánok hogyan tartják uralmuk alatt a környéket. 

A kétezertízes évek elejére az itt lakók többségének is elege lett abból, hogy otthonuk a szegénység és a szervezett bűnözés központja, és több kampányt is indítottak azért, hogy a város kezdjen ezzel valamit. A városvezetés végül tavaly jelentette be, hogy el fogják bontani az épületeket. A munkálatok végül a vártnál lassabban kezdődtek el, mert több tonnányi azbesztet találtak az épületekben.