Hegedült agyműtétje közben egy brit nő

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Mahlert és Gershwint játszott hegedűjén egy brit páciens, miközben az orvosok egy daganatot távolítottak el az agyából: a speciális eljárásra azért volt szükség, hogy a beavatkozás során biztosan ne sérüljenek a finom mozdulatokhoz szükséges agyi területek.

A műtétet megelőzően a londoni King's College Hospital orvosai feltérképezték az 53 éves Dagmar Turner agyát, hogy azonosítsák a hegedülés közben aktív agyi területeket. A tumor a nő bal kezének finom mozdulataiért felelős agyi területhez közel helyezkedett el.

Az intézmény közleménye szerint a beavatkozás során az orvosok felébresztették Turnert, aki elkezdett hegedülni, "ezzel biztosítva, hogy a sebészek egyetlen olyan kulcsfontosságú agyi területben se tegyenek kárt, amely Dagmar finom kézmozdulatainak irányításáért felel".

Fotó: -/AFP

"Ez volt az első alkalom, hogy egy páciensem hangszeren játszott műtét közben" - mondta Keyoumars Ashkan idegsebész, hozzátéve, hogy sikerült eltávolítaniuk a tumor több mint 90 százalékát.

A műtét közben a páciens Gustav Mahler és George Gershwin szerzeményeit játszotta, valamint Julio Iglesiastól is szemezgetett.

A korábban tanácsadóként dolgozó Turner jelenleg a Wight-szigeti Szimfonikus Zenekarban és különböző kórusegyletekben játszik. A műtét után három nappal már el is hagyhatta a kórházat és reményei szerint hamarosan visszatérhet zenekarához.
"A hegedű a szenvedélyem; tíz éves korom óta játszom" - mondta Turner. "A gondolat, hogy elveszítem ezt a képességemet, szívet tépő volt számomra" - tette hozzá. (MTI, Guardian)