Idegen befolyásolási ügy lett abból, hogy a volt ausztrál miniszterelnök felszólalt a budapesti Demográfiai Csúcson

„Olyan politikára van szükség, amely támogatja a családokat, és nem bevándorlással akarja elérni a népességnövekedést. Magyarország családbarát programja egyedi, és veszi a politikai bátorságot, hogy ösztönözze a népességnövekedést, ezért más országoknak is tanulmányozniuk kell” - dicsérte Orbán Viktort Tony Abbott korábbi ausztrál miniszterelnök a szeptember 5-i Demográfiai Csúcson. 

A Várkert Bazárban tartott rendezvényen csupa olyasmit mondott, amit a magyar kormány is szokott. Azzal vádolta a baloldalt, hogy a migrációval próbálja aláásni a nyugati társadalmakat, és Európa átrajzolásáról beszélt. 

Bő egy hónappal később, október 15-én az ausztrál főügyészség egyik átláthatóságért felelős munkatársa levélben arra kérte a politikust: vizsgálja meg, regisztrálnia kellene-e külföldi befolyásolási tevékenységként az ausztrál hatóságoknál. Az ausztrál törvények szerint ugyanis a külföldi szervezeteknek és ügynökeiknek regisztrálniuk kell, ha befolyásolni szándékozzák az ausztrál politikát. Az ügyészségi levélben arra hivatkoztak, hogy a Demográfiai Csúcsot a magyar kormány szervezte.

Az ügyről beszámoló Guardian szerint Abbott ekkor már hónapok óta egyeztetett az ügyészséggel egy másik regisztrációs ügyben is. Augusztusban ugyanis felszólalt az amerikai republikánus párthoz köthető American Conservative Union Ausztráliában tartott konferenciáján. 

Bár Abbott a rendezvény után azt ígérte, hamarosan regisztrálni fogja a befolyásolási tevékenységet, ez mégsem történt meg, később pedig abszurdnak nevezte az elvárást. Az ausztrál szervezők is vitatták, hogy regisztrálniuk kellene, mivel állításuk szerint az amerikai kormányzat egyáltalán nem volt hatással a konferenciára.  

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér