Idegen befolyásolási ügy lett abból, hogy a volt ausztrál miniszterelnök felszólalt a budapesti Demográfiai Csúcson

külföld
2020 február 20., 07:10

„Olyan politikára van szükség, amely támogatja a családokat, és nem bevándorlással akarja elérni a népességnövekedést. Magyarország családbarát programja egyedi, és veszi a politikai bátorságot, hogy ösztönözze a népességnövekedést, ezért más országoknak is tanulmányozniuk kell” - dicsérte Orbán Viktort Tony Abbott korábbi ausztrál miniszterelnök a szeptember 5-i Demográfiai Csúcson. 

A Várkert Bazárban tartott rendezvényen csupa olyasmit mondott, amit a magyar kormány is szokott. Azzal vádolta a baloldalt, hogy a migrációval próbálja aláásni a nyugati társadalmakat, és Európa átrajzolásáról beszélt. 

Bő egy hónappal később, október 15-én az ausztrál főügyészség egyik átláthatóságért felelős munkatársa levélben arra kérte a politikust: vizsgálja meg, regisztrálnia kellene-e külföldi befolyásolási tevékenységként az ausztrál hatóságoknál. Az ausztrál törvények szerint ugyanis a külföldi szervezeteknek és ügynökeiknek regisztrálniuk kell, ha befolyásolni szándékozzák az ausztrál politikát. Az ügyészségi levélben arra hivatkoztak, hogy a Demográfiai Csúcsot a magyar kormány szervezte.

Az ügyről beszámoló Guardian szerint Abbott ekkor már hónapok óta egyeztetett az ügyészséggel egy másik regisztrációs ügyben is. Augusztusban ugyanis felszólalt az amerikai republikánus párthoz köthető American Conservative Union Ausztráliában tartott konferenciáján. 

Bár Abbott a rendezvény után azt ígérte, hamarosan regisztrálni fogja a befolyásolási tevékenységet, ez mégsem történt meg, később pedig abszurdnak nevezte az elvárást. Az ausztrál szervezők is vitatták, hogy regisztrálniuk kellene, mivel állításuk szerint az amerikai kormányzat egyáltalán nem volt hatással a konferenciára.