Megsültek a kagylók Új-Zéland partjainál

Több százezer kagyló főtt halálra a tengerben Új-Zélandnál, a kutatók szerint a klímaváltozás miatt, írja a The Guardian.

A tömeges kipusztulást egy szokatlan hőhullám és az aszály okozta, amik közvetlen kapcsolatban állnak a klímaváltozással és egyre inkább veszélyezteti a tengeri állatokat, főleg a sebezhető kagylóféléket. Új-Zélandon 40 napja nem esett eső, ami rekordnak számít az országban.

A jelenséget egy helyi lakos, Brandon Ferguson vette észre a Maunganui Bluff partnál, aki le is videózta a halott kagylókat.  

Ferguson szerint mindent beborított a halál szaga, és szörnyű volt nézni, ahogy a kagylók szenvedtek a hőségtől, de tudták, hogy csak rosszabb lesz nekik, ha megérintik őket.   

Az aszály miatt a sekély víz nagyon könnyen fel tud melegedni, így főhettek meg a kagylók is, amiknek egy részét a sirályok és más tengeri állatok elfogyasztották, egy másik részüket viszont a dagály mosta a partra.

Az Aucklandi Egyetem kutatója, Andrew Jeffs szerint a klímaváltozás hatására teljesen meg fog változni a tengeri élőlények egész közössége, mert az apály területeken már most túl meleg a víz, de a jövőben csak a legszívósabb állatok fognak ott túlélni. 

Korábban Kalifornia partjainál főttek meg a kagylók a nyári nagy melegben. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó