Tíz vándorló állatfaj kaphat nagyobb védelmet a vadászattal szemben

ÁLLAT
2020 február 20., 19:09

Tízféle veszélyeztetett állat, köztük a jaguár, az ázsiai elefánt és az óceáni fehérfoltú cápa kaphat az eddiginél nagyobb védelmet a vándorló állatfajokról szóló ENSZ-egyezmény (Convention on Migratory Species, CMS) égisze alatt egy több mint 100 ország képviselői által benyújtott javaslat alapján.

photo_camera Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

Az indítványt az egyezményt aláíró országoknak az indiai Gandhinagarban, Gudzsarát állam fővárosában zajló 13. közgyűlésén terjesztették elő csütörtökön, és azt a várakozások szerint jóváhagyják a szombati plenáris záróülésen is. Ha ez megtörténik, az egyezmény aláírói kötelesek lesznek betiltani a szóban forgó állatfajok megölését.

A javaslat értelmében a 10 megnevezett faj felkerülne az egyezmény 1. számú mellékletére, a legszigorúbban védett fajok listájára. Több más vándorló állatfajt a 2. számú mellékletre tennének fel, amely szorosabb együttműködésre kötelezi az aláíró államokat az azon szereplő fajok védelmében.

A legszigorúbb védelemre javasolt fajok közül a jaguár életterének 40 százalékát veszítette el egy évszázad alatt. Bár törvény védi gyakorlatilag minden olyan országban, ahol előfordul, számos veszély leselkedik rá, köztük az erdőirtás és a vadorzás.

Az óceáni fehérfoltú cápa, amelynek uszonya kedvelt levesalapanyag Ázsiában, mára az egyik legveszélyeztetettebb cápafaj lett a túlzott lehalászás miatt. Az ázsiai elefántot természetes élőhelyének szűkülése, orvvadászat, mérgezés és a vándorlását nehezítő akadályok sújtják.

A legszigorúbban védeni javasolt fajok között több madár is szerepel, köztük a nagy indiai túzok és a Diomedea antipodensis nevű albatrosz.

A CMS célja szabad átjárást biztosítani az országok között a védett fajoknak, hogy elejét vegyék elszigetelődve élő populációk kialakulásának, amely a faj kihalásához vezethet.