Bombát találtak egy egykori koncentrációs táborban

Az áldozatokat ábrázoló szoborcsoport a Mittelbau-Dora munkatáborban.Fotó: Tobias Nordhausen / Flickr CC BY 2.0

Robbanószer volt abban a csomagban, amit egy 15 éves látogató talált még január 19-én a buchenwaldi koncentrációs tábor egyik melléktáborában, a Mittelbau-Dora munkatáborban, jelentette a Deutsche Welle. A közszolgálati adó jelentése szerint a német hatóságok bombaszakértői egy hónapon át vizsgálták a csomagot, végül arra jutottak, hogy "komoly következményei" lettek volna, ha felrobban.

A nyomozás még zajlik, de azt már megállapították, hogy biztosan nem a második világháborúból származik a bomba, amit a tábor emlékhelyénél talált a 15 éves látogató.

A Buchenwaldi Emlékalapítvány, az emlékhely kezelője az eset óta megerősítette a terület figyelését, különös tekintettel a "gyanús tárgyakra".

A Mittelbau-Dora munkatábort 1943-ban állították fel, a világháború alatt mintegy hatvanezer rabot dolgoztattak itt embertelen körülmények között, mielőtt nagyrészüket haláltáborokba szállították volna tovább. Mármint azokat, akik egyáltalán túlélték a munkatábort: a tábor lakóinak harmada már a kényszermunkába belehalt.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér