Bombát találtak egy egykori koncentrációs táborban

külföld
2020 február 21., 10:41
Az áldozatokat ábrázoló szoborcsoport a Mittelbau-Dora munkatáborban.
photo_camera Az áldozatokat ábrázoló szoborcsoport a Mittelbau-Dora munkatáborban. Fotó: Tobias Nordhausen / Flickr CC BY 2.0

Robbanószer volt abban a csomagban, amit egy 15 éves látogató talált még január 19-én a buchenwaldi koncentrációs tábor egyik melléktáborában, a Mittelbau-Dora munkatáborban, jelentette a Deutsche Welle. A közszolgálati adó jelentése szerint a német hatóságok bombaszakértői egy hónapon át vizsgálták a csomagot, végül arra jutottak, hogy "komoly következményei" lettek volna, ha felrobban.

A nyomozás még zajlik, de azt már megállapították, hogy biztosan nem a második világháborúból származik a bomba, amit a tábor emlékhelyénél talált a 15 éves látogató.

A Buchenwaldi Emlékalapítvány, az emlékhely kezelője az eset óta megerősítette a terület figyelését, különös tekintettel a "gyanús tárgyakra".

A Mittelbau-Dora munkatábort 1943-ban állították fel, a világháború alatt mintegy hatvanezer rabot dolgoztattak itt embertelen körülmények között, mielőtt nagyrészüket haláltáborokba szállították volna tovább. Mármint azokat, akik egyáltalán túlélték a munkatábort: a tábor lakóinak harmada már a kényszermunkába belehalt.