Eltiltották a választási részvételtől Bolívia elüldözött elnökét

külföld
2020 február 21., 06:57
Evo Morales elüldözése után Mexikóban. A megbuktatott elnök jelenleg Argentínában él, erre hivatkozva tiltották el attól, hogy jelölt legyen a parlamenti választáson.
photo_camera Evo Morales elüldözése után Mexikóban. A megbuktatott elnök jelenleg Argentínában él, erre hivatkozva tiltották el attól, hogy jelölt legyen a parlamenti választáson. Fotó: CLAUDIO CRUZ/AFP

Eltiltották Evo Moralest, Bolívia volt elnökét a részvételtől a parlamenti választásokon. Morales február elején jelentette be, hogy indul egy szenátori posztért a május 3-i választáson. A hatóságok most arra hivatkozva tiltották el, hogy nincs állandó lakhelye az országban.

Moralest tavaly buktatták meg és üldözték el az országból, azóta Argentínában él.

A legfelső választási bíróság elnöke helyi idő szerint csütörtökön jelentette be a sajtónak, hogy Morales állandó lakhely híján nem felel meg a szenátoroktól elvárt követelményeknek. Salvador Romero kijelentette, hogy az ítélet ellen nem lehet fellebbezni.

Moralesnek esélye lett volna a megválasztásra, mert pártja, a Mozgalom a Szocializmusért (MAS) vezeti a közvélemény-kutatási listákat. A párt elnökjelöltjét, Luis Arcét a választási bíróság elismerte indulásra jogosultként. (Via MTI)