Németországszerte virrasztásokon emlékeztek a hanaui áldozatokra

külföld
2020 február 21., 06:19

Ezrek gyászolták csütörtök este Németország szerte virrasztásokon a hanaui szélsőjobboldali terrortámadás kilenc halálos áldozatát. A hatóságok szerint a később otthonában 72 éves édesanyjával, majd magával is végző, 43 éves Tobias Rathjen szélsőjobboldali meggyőződéséből követte el a támadást egy kávézóban és egy vizipipabárban.

Gyertyagyújtás Hanau főterén csütörtök este. Egy szélsőjobboldali ámokfutó az előző nap kilenc emberrel végzett egy kávézóban és egy vizipipabárban.
photo_camera Gyertyagyújtás Hanau főterén csütörtök este. Egy szélsőjobboldali ámokfutó az előző nap kilenc emberrel végzett egy kávézóban és egy vizipipabárban. Fotó: PATRICK HERTZOG/AFP

A hatóságok szélsőjobboldali terrortámadáséként kezelik az esetet.

Hanauban a Gaurdian jelentése szerint százak, sokan gyertyával vagy fehér rózsával a kezükben, emlékeztek csendben az áldozatokra. Más nagyvárosokban már nem voltak csendesek a virrasztások, helyenként a "nácik, kifelé" (Nazis raus) rigmus is felcsendült. Frankfurtban és Berlinben a Guardian szerint "nagy tömegek" gyűltek össze, táblákon tiltakozva a szélsőjobboldali eszmék ellen.

Norbert Röttgen, a CDU egyik pártelnökjelöltje a hanaui áldozatokra emlékező berlini virrasztáson.
photo_camera Norbert Röttgen, a CDU egyik pártelnökjelöltje a hanaui áldozatokra emlékező berlini virrasztáson. Fotó: KAY NIETFELD/dpa Picture-Alliance/AFP

A terrortámadás kilenc áldozata a hatóságok szerint mind "bevándorló hátterű", bár néhányuk német állampolgár volt. A tájékoztatásuk szerint az eddig rendelkezésre álló bizonyítékok, köztük egy videó és egy "kiáltvány" alapján a támadó, Rathjen "mélyen rasszista volt".

Peter Frank szövetségi főügyész szerint a nyomozók most annak megállapításán dolgoznak, hogy Rathjennek voltak-e bűntársai, vagy kapcsolatai Németországban és külföldön, akik tudhattak a terveiről. A német hatóságok a múlt pénteken egy német szélsőjobboldali csoport 12 tagját vették őrizetbe, akik értesüléseik szerint mecsetek ellen készültek terrortámadásokra.

Angela Merkel kancellár dühvel vegyes gyászról beszélt, és elítélte a "mérgező" rasszizmust. (Via The Guardian)