Trump kiborult, hogy egy dél-koreai film nyerte az Oscart

külföld
2020 február 21., 08:54

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke rendes napi dührohamai közepette csütörtökön azon is kiakadt, hogy idén először egy idegennyelvű, ráadásul dél-koreai film nyerte az Oscart. "Mennyire volt rossz az idei Oscar-díj?" - kérdezte feltüzelt rajongóit coloradói kampánygyűlésén, amire a tömeg hangos pfujolással felelt.

link Forrás

"A győztes egy dél-koreai film, hát ez meg mi a franc? Épp elég bajunk van Dél-Koreával a kereskedelemben, erre most mindezek felett nekik adják a legjobb film díját!" - dühöngött Trump.

Persze hamar kiderült, hogy ez is olyasmi, amiről fogalma sincs, hiszen a filmet saját bevallása szerint nem látta. "Hogy jó-e? Nem tudom. Én valami olyasmire vágyom... nem lehetne valami olyasmi, mint az Elfújta a szél, kérem?" - folytatta rajongói hangos üdvrivalgása közepette. Az Elfújta a szél egy georgiai ültetvényes lányának történetét meséli el az amerikai polgárháború és az azt követő időszakban. Jó régi film, nem is öregedett szépen, az elmúlt évtizedekben komoly bírálatok érték a fekete rabszolgák és fehér gazdáik viszonyának ábrázolása miatt. A könyv, amin alapul, a Ku Klux Klánt "tragikus szükségszerűségként" jellemzi, és olyan rasszista jelzőktől hemzseg, hogy az egyik legrégibb fekete jogvédő szervezet, az NAACP már a film 1939-es forgatásakor is beleszólt a forgatókönyvbe: a film producerei a fekete színészek panaszai alapján törölték a rasszista jelzőket a film forgatókönyvéből.

Az Élősködők rendezője, Bong Joon-ho, miután filmje elnyerte a legjobb idegennyelvű film díját az Oscart megelőző Golden Globe-on, azt nyilatkozta, hogy "amint sikerül átküzdeni azt a háromcentis akadályt, ami a felirat, elképesztő mennyiségű csodálatos filmmel ismerkedhetsz meg". A filmet gyártó Neon stúdió hasonló stílusban reagált Trump csütörtöki megszólalására:

link Forrás

"Érthető, nem tud olvasni" - írták válaszul a Twitteren. (Via The Guardian)