A tisztifőorvos a járványveszélyről: Figyelik az Olaszországból érkezőket is

Egészségügy
2020 február 24., 20:25
photo_camera Müller Cecília tisztifőorvos (jobb oldalon) és Papp Károly, a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója a koronavírus elleni védekézésért felelős operatív törzs ülése után. Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

A járvány folyamatosan változó dinamikus rendszer, amelyhez alkalmazkodni kell, ezért vált szükségessé az eddigi eljárásrend megváltoztatása – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában. Müller Cecília hozzátette: folyamatosan nyomon követik a járványügyi helyzetet a világban, azon belül Európában.

Az olaszországi események szükségessé tették, hogy kiterjesszék az eddigi „esetdefiníciót”. Most már nemcsak az érintett kínai tartományokból, hanem az Olaszországból és más országokból érkezőkre is összpontosítanak. Kiemelten figyelnek az olyan esetekre, ha valakinek súlyos légúti tünetei vannak és kórházi kezelést igényel, továbbá ha valaki olyan helyről érkezett, ahol valószínűsíthető a betegség terjedése, és legalább egy tünete van (lázas vagy köhög).

Mivel Debrecenbe is érkeznek Olaszországból repülőjáratok, a debreceni járatokra is kiterjesztették a szűrést, a testhőmérséklet mérését. Az ezzel kapcsolatos eljárásrend nem változott, ha valakinek 38 fok feletti a hőmérséklete, és a vizsgálatok alapján a szakemberek szerint gyanúra ad okot, akkor a Szent László Kórházban elkülönítik, amíg igazolódik vagy sem a betegség.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília is azt mondta, hogy a szájmaszkot szükségtelen hordaniuk azoknak, akik tünetmentesek. (MTI)