Letartóztattak egy szaúdi rapperlányt és a klipje összes szereplőjét, mert a mekkai nőkről mert rappelni

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Klasszikus dolog rapperként az ember szülővárosának csajait dicsérni. Ezt tette Asayel Slay szaúdi muszlim rapper is, akkora sikerrel, hogy nemcsak őt tartóztatták le az Amerika-szövetséges királyság hatóságai, hanem aranyos hangulatú klipjének összes szereplőjét is. 

A probléma valószínűleg az volt a Mekkai lány című számmal, hogy pont a Próféta szülővárosából származó nőket istenítette, ami nagyon nem tetszett a kizárólag férfiakból álló hatóságoknak. Az eset a vaskézzel irányított diktatúrában is akkora hullámokat vert, hogy közleményt adtak ki róla, amiben azzal vádolják a zenészt, hogy megsértette a város lakóinak szokásait és hagyományait.

A számban a róla szóló hírek szerint nincs semmi sértő, a kendőt viselő Asayel Slay olyanokról rappel egy kávézóban, hogy a mekkai lányok erősek és szépek. Alkohol, drog, szex vagy erőszak szóba sem kerül benne, sőt kifejezetten pozitívan szól a házasságról. Egy jellegzetes része nyersfordításban nagyjából úgy hangzik, hogy

"Nem kell más neked, mint egy mekkai lány / Na idegesítsd fel, mert megbánod / Vele összeházasodhatsz / És olyan lesz az életed, mint a paradicsomban."

A helyi hatóságok twitje szerint a letartóztatásokat Kalid bin Fejszál, Mekka hercege rendelte el. A Youtube szaúdi kérésre, szégyenteljes módon hajlandó volt eltávolítani a klipet, amit azóta valaki más újra kiposztolt, egyelőre itt nézhető meg, egyébként nem is rossz:

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér