Halálos áldozatokat követelő zavargások voltak Trump látogatása idején Delhiben

külföld
2020 február 25., 12:37

Véres zavargások voltak Delhiben Donald Trump indiai látogatásának idején, attól függetlenül. Miközben Trump a belvárosban járt, 18 kilométernyire északra, a város muszlim többségű kerületeiben robbantak ki összecsapások az indiai muszlimokat sújtó új állampolgársági törvény ellen tüntető muszlimok és az ellenük tüntető hinduk között.

Lángoló barikádok Delhi muszlimok lakta kerületében.
photo_camera Lángoló barikádok Delhi muszlimok lakta kerületében. Fotó: Imtiyaz Khan/Anadolu Agency

Az összecsapásokban a hírek szerint legalább tizen meghaltak, köztük egy rendőr. A véres eseményekről Trumpot is kérdezték a keddi sajtótájékoztatóján. Ő azt mondta, "hallott róluk", de "India dolga" megoldani a helyzetet. Azt is állította, hogy tárgyalásain szóbakerült a vallásszabadság, és őt lenyűgözte az indiai kormány válasza.

A zavargások vasárnap robbantak ki Delhiben, ahol azidáig jellemzően békésen tiltakoztak az új állampolgársági törvény ellen. A helyzet azután eszkalálódott, hogy a kormányzó hindu nacionalista BJP vezetője, Kapil Mishra azzal fenyegette a békésen tüntetőket, hogy Trump hazautazása után erőszakkal fogják feloszlatni tiltakozásukat. (Via BBC)