99 évesen meghalt Nexhmije Hoxha

A pártállami Albánia 1944 és 1985 közötti diktátora, Enver Hoxha felesége fontos politikai tisztségeket is betöltött, de főleg a férje legfőbb bizalmasaként volt ismert. Annak halála után a központi bizottságban a keményvonalas frakció vezéralakja volt. Az 1990 tavaszán Kavajában kirobbant első rendszerellenes tiltakozások idején a falakra festett jelszavak egyike a „NEXHMIJE – A SZAJHA” volt.

Nexhmije Hoxha a fiával, Ilirrel Enved Hoxha sírjánálFotó: Gent Shkullaku/AFP

A rendszerváltás után próbált helyezkedni, de korrupcióért és hűtlen kezelésért így is sok év börtönt kapott, az életkorára való tekintettel szabadulhatott 1997-ben, azóta visszavonultan élt. (Balkan Insight)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér