Gulyás: Kicsi az esélye, hogy el tudjuk kerülni, de pillanatnyilag koronavírusos magyarországi betegről nem tudunk

"Kicsi az esélye, hogy el tudjuk kerülni, de pillanatnyilag koronavírusos magyarországi betegről nem tudunk," jelentette be szerda délelőtti rendkívüli sajtótájékoztatón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely hozzátette:

két magyar betegről tudunk, akik külföldön tartózkodnak. 

Egy Bécsben élő nő és a japán hajón dolgozó magyarnál mutatták ki a fertőzést. A miniszter megígérte, hogy ha lesz magyarországi fertőzött, azonnal közlik. Pintér Sándor belügyminiszter hat párti egyeztetést hívott össze csütörtökre a helyzet miatt, mondta a miniszter.

A napokban elindul a koronavirus.hu, péntektől pedig egy Facebook-oldalon is tájékoztatnak az aktuális helyzetről, mondta a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs szóvivője. Láng-Bognár Kinga hozzátette:

ha valaki fertőzött területről érkezett haza, és fertőzésgyanús tüneteken észlel, azonnal keresse fel háziorvosát, vagy hívja az ingyenes telefonszámot.

Ügyeleti központot állított fel a Belügyminisztérium: 

a nap 24 órájában fogadják a 06-80-277-455 illetve a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható vonalon a hívásokat a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

Az ügyelet e-mailben is elérhető, a koronavirus@bm.gov.hu -ra érkező levelekre a lehető legrövidebb időn belül válaszolnak, ígérik. 

A sajtótájékoztatón zavarba ejtő tanácstalanságot okozott az RTL Klub riportere, mikor megkérdezte, hogy 

miért nem lehet hozzájutni a gyógyszertárakban azokhoz a szájmajszkokhoz, amiket a kormányzat állítása szerint hetek óta, több műszakban gyárt a büntetés-végrehajtás.

Előbb Gulyás Gergely lépett hátra, majd Kásler Miklós passzolta tovább a szóvivőnek a kérdést, aki szintén nem tudott válaszolni. A kínos helyzeten a Miniszterelnökséget vezető miniszter próbált úrrá lenni, és kijelentette:

nyilván az operatív törzs intézkedni fog arról, hogy minden patikában fellelhető legyen.

Kásler Miklós ezt követően figyelmeztetett: a pánikot kerülni kell. 

"Tehát nagyon lényeges megközelítés az, hogy ne reagáljuk túl a pillanatnyi eseményeket. De ez nem jelenti azt, hogy ne készüljünk fel a lehető legrosszabb variációra. (...) Az intézkedések mögött mindig ez a megfontolás,"

mondta.

Fotó: Nemes János/MTI/MTVA

A koronavírus, a fizikai ellenálló képességét tekintve, nagyjából az influenzához hasonlít, mondta az Állatorvostudományi Egyetem oktatója szerda reggel a közmédiában. Rusvai Miklós virológus hozzátette: 

egy úgynevezett burkos vírusról van szó, ami a nyirkos, hűvös időt szereti. 

Egyelőre a mortalitási adat a koronavírus esetében magasabb, mint az influenzánál. Rusvai ezt azzal magyarázta, hogy ez jellemző azokra a kórokozókra, amelyek frissen kerültek át állatról emberre.  

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér