Gulyás: Kicsi az esélye, hogy el tudjuk kerülni, de pillanatnyilag koronavírusos magyarországi betegről nem tudunk

Egészségügy
2020 február 26., 09:57

"Kicsi az esélye, hogy el tudjuk kerülni, de pillanatnyilag koronavírusos magyarországi betegről nem tudunk," jelentette be szerda délelőtti rendkívüli sajtótájékoztatón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely hozzátette:

két magyar betegről tudunk, akik külföldön tartózkodnak. 

Egy Bécsben élő nő és a japán hajón dolgozó magyarnál mutatták ki a fertőzést. A miniszter megígérte, hogy ha lesz magyarországi fertőzött, azonnal közlik. Pintér Sándor belügyminiszter hat párti egyeztetést hívott össze csütörtökre a helyzet miatt, mondta a miniszter.

A napokban elindul a koronavirus.hu, péntektől pedig egy Facebook-oldalon is tájékoztatnak az aktuális helyzetről, mondta a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs szóvivője. Láng-Bognár Kinga hozzátette:

ha valaki fertőzött területről érkezett haza, és fertőzésgyanús tüneteken észlel, azonnal keresse fel háziorvosát, vagy hívja az ingyenes telefonszámot.

Ügyeleti központot állított fel a Belügyminisztérium: 

a nap 24 órájában fogadják a 06-80-277-455 illetve a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható vonalon a hívásokat a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

Az ügyelet e-mailben is elérhető, a koronavirus@bm.gov.hu -ra érkező levelekre a lehető legrövidebb időn belül válaszolnak, ígérik. 

link Forrás

A sajtótájékoztatón zavarba ejtő tanácstalanságot okozott az RTL Klub riportere, mikor megkérdezte, hogy 

miért nem lehet hozzájutni a gyógyszertárakban azokhoz a szájmajszkokhoz, amiket a kormányzat állítása szerint hetek óta, több műszakban gyárt a büntetés-végrehajtás.

Előbb Gulyás Gergely lépett hátra, majd Kásler Miklós passzolta tovább a szóvivőnek a kérdést, aki szintén nem tudott válaszolni. A kínos helyzeten a Miniszterelnökséget vezető miniszter próbált úrrá lenni, és kijelentette:

nyilván az operatív törzs intézkedni fog arról, hogy minden patikában fellelhető legyen.

link Forrás

Kásler Miklós ezt követően figyelmeztetett: a pánikot kerülni kell. 

"Tehát nagyon lényeges megközelítés az, hogy ne reagáljuk túl a pillanatnyi eseményeket. De ez nem jelenti azt, hogy ne készüljünk fel a lehető legrosszabb variációra. (...) Az intézkedések mögött mindig ez a megfontolás,"

mondta.

photo_camera Fotó: Nemes János/MTI/MTVA

A koronavírus, a fizikai ellenálló képességét tekintve, nagyjából az influenzához hasonlít, mondta az Állatorvostudományi Egyetem oktatója szerda reggel a közmédiában. Rusvai Miklós virológus hozzátette: 

egy úgynevezett burkos vírusról van szó, ami a nyirkos, hűvös időt szereti. 

Egyelőre a mortalitási adat a koronavírus esetében magasabb, mint az influenzánál. Rusvai ezt azzal magyarázta, hogy ez jellemző azokra a kórokozókra, amelyek frissen kerültek át állatról emberre.