Skócia lehet az első ország, ahol ingyenesen biztosítanak tampont és betétet a rászorulóknak

Beterjesztette a skót parlament elé egy javaslatot, amit véget vethet a menstruációs szegénységnek. Ha megszavazzák Monica Lennon indítványát, Skócia lehet az első ország a Földön, ahol ingyen juthat hozzá a menstruációs termékekhez bárki, akinek szüksége van rá.

Egy felmérés szerint Nagy-Britanniában az iskolába vagy egyetemre járó lányok 10 százaléka nem engedheti meg magának, hogy tampont vagy betétet vegyenek, 15 százalékuknak pedig gondot okoz. 

A törvény szerint iskolákban, kollégiumokban és egyetemeken is ingyen hozzáférhetővé tennék a betéteket és a tamponokat. A menstruációs termékek gyártóit a költségvetésből kompenzálnák az ingyenes termékekért. A tervek szerint a törvény akár egy éven belül életbe léphet.

A konzultációs dokumentum szerint az ingyenes menstruációs termékek az ingyenes óvszereknél alkalmazott modell mintájára vezetnék be. (BBC/Euronews)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér