Súlyosabb büntetést kért az ügyészség a tavalyi érettségiket kiszivárogtató férfi ellen

2020 február 26., szerda 6:52

Súlyosabb büntetést indítványozott a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a tavalyi írásbeli érettségi vizsga feladatait kiszivárogtató nyomdai alkalmazott ellen.

A férfit minősített adattal visszaélés vétségében mondta ki bűnösnek az első fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék, és ezért négy hónap, két évre felfüggesztett fogházbüntetéssel sújtotta. Emellett két évre eltiltotta a nyomdai gépmester foglalkozástól.

A nem jogerős ítélet szerint a vádlott a 2019. évi középszintű írásbeli érettségi vizsga feladatsorainak nyomtatását végző lajosmizsei nyomdában részt vett - a vizsgák megkezdéséig korlátozott terjesztésűnek minősülő - feladatsorok nyomtatásában, melynek során a kinyomtatott magyar és matematika feladatsorok egy-egy részét, valamint a teljes történelem feladatsor egy példányát az érettségi vizsgákat megelőzően jogosulatlanul magához vette, és a családtagján, ismerősén keresztül eljuttatta az érettségiző diákokhoz.

A fellebbviteli főügyészség álláspontja szerint az elsőfokú bíróság ítélete megalapozott, azonban a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztés büntetés aránytalanul enyhe, 

a terhelttel szemben az irányadó középmértéket meghaladó - végrehajtásában felfüggesztett - szabadságvesztés kiszabása indokolt.Az ügyben másodfokon a Szegedi Ítélőtábla jár el. (MTI)