Hatástalan kézfertőtlenítőt terjesztettek szerte az országban

Állami és önkormányzati intézményekhez biztosan, de a webáruházakon keresztül bárhová juthatott a Gladiolus Kft. Glady-sept márkájú kézfertőtlenítőjéből, amiről a 24.hu kiderítette, hogy valójában nem rendelkezik megfelelő fertőtlenítő hatással. Ezt a kormányhivatal is megerősítette:

„A Gladiolus Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. által forgalmazott „glady-SEPT higiénés kéztisztító és fertőtlenítő koncentrátum” elnevezésű termék forgalomba hozatali engedélyét – a Kecskeméti Járási Hivatal eljárását követően – az országos tiszti főorvos visszavonta, valamint elrendelte az érintett termékek forgalomból való kivonását is, mivel a termék nem rendelkezik a tőle elvárt fertőtlenítő hatással, ezért annak kézfertőtlenítő szerként történő felhasználása jelentős járványügyi és közegészségügyi kockázatot jelent.”

A 24.hu cikke szerint 

a termékből a kecskeméti egészségügyi és szociális intézményekbe is jutott, akárcsak a MÁV-hoz és a Főpolgármesteri Hivatalba.A kecskeméti Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága közel 50 telephelyén használta ezeket, de a kormányhivatal tiltása után mindet begyűjtötték, írták a lapnak. A MÁV 2017. december 18. és 2019. december 31. közt állt szerződésben a céggel, 2018-ban 286, 2019-ben 33 darabot rendeltek a fertőtlenítőből, összesen hat telephelyen. A Főpolgármesteri Hivatal 2018 októberében rendelt 50 darabot, azóta egyet sem. 

A hatástalan kézfertőtlenítővel webáruházakat is elláttak, ahonnan jóformán bárhová juthatott belőle. Több értékesítő azt mondta, egy ideje nem árulják a terméket, ám az egyik webáruházban még tavaly októberben is kapható volt. 

A lap szerint 

a cég egyik partnere még múlt héten is kapott ebből az áruból, a kormányhivatal viszont nem árulta el, mikor derült ki számukra, hogy problémás termékről van szó. Az Univerzál Beszerző Kft. azt írta, „a Gladious Kft. 2020. február 19. napján szállított utoljára a kérdéses termékekből a közlekedési központok és a víziközmű társaságok részére.” 

A cég honlapján nagyjából 100 cég, intézmény, hivatal szerepel a partnerek közt, nem tudni, hogy ezek közül még melyekbe kerülhetett ebből a fertőtlenítőből. 

Nem tud róla

A 24.hu megkereste a Gladiolus tulajdonosát, Bajáki Edét, aki azt mondta: 

„Nem tudok róla, hogy bármi gondot okozott volna a glady-sept kézfertőtlenítőm.”Majd amikor szembesítették a kormányhivatali vzsgálattal, azt mondta: 

„Nem tagadok semmit, de nem is állítok semmit, mert fogalmam sincs, hogy a kormányhivatalnak milyen részegységei vannak. Volt már olyan a cégem történetében, hogy egy laboreredmény nem hozta a kívánt eredményt. Na most, ebből messzemenő következtetést levonni még nem szoktam.”Pedig a lap újságírója február 25-én beszélt Bajákival, a cég partnere, az Univerzál Beszerző Kft. pedig elárulta, hogy egy nappal korábban maga a Gladiolus értesítette őket a problémáról. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér