Romániában is megjelent a koronavírus

Egészségügy
2020 február 27., 04:09

Egy 20 éves, egyelőre tünetmentes férfinál mutatták ki a koronavírust Romániában, az ország déli részén levő Gorj megyében. Azért vettek tőle mintát, mert ő is egyike annak a 44 román állampolgárnak, aki a múlt hét végén érintkezésbe került egy 71 éves olaszországi koronavírus-fertőzéses beteggel, akiről kiderült, hogy kórházba kerülése előtt felesége romániai rokonságánál járt látogatóban.

A román férfit, aki az olasz beteg romániai vendéglőjében dolgozott, Bukarestbe szállítják. Hét, vele egy lakásban élő családtagja viszont nem fertőzött, ők hatósági őrizet alatt maradnak ootthon, idézi az MTI Raed Rafat román katasztrófavédelmi államtitkárt.

Romániában további 33 minta ellenőrzése van folyamatban, amelyet az olaszországi beteggel érintkezésbe került román állampolgároktól vettek a hatóságok. Romániában országszerte 69 embert helyeztek karanténba, 4418-at pedig otthonában szigeteltek el, miután olyan országokban jártak, ahol már van koronavírus-fertőzés.

Olaszországban nagyjából 1,2 millió román ember él, több mint egynegyedük az északi tartományokban, ahol különösen súlyos a koronavírus-helyzet.