Szaúd-Arábia lefújta a vallási zarándoklatokat a koronavírus miatt

Átmenetileg leállította a Mohamed próféta mekkai szülő-, és medinai sírhelyéhez induló külföldi zarándoklatokat Szaúd-Arábia, óvintézkedésként a gyorsan terjedő koronavírus-járvány miatt - írta csütörtökön a BBC

A szaúdi kormány ezen kívül azokat a külföldieket sem engedi be az országba, akik olyan országokból érkeznének, ahol találtak már koronavírusos beteget. Ezzel olyan szomszédos államoktól is elszigeteli magát az ország, mint Kuvait, Bahrein, Irak és az Egyesült Arab Emírségek. A BBC hozzáteszi, ezekben az országokban a koronavírust olyan emberek szervezetében találták meg, akik korábban Iránban jártak zarándokúton. Szaúd-Arábiában egyébként eddig nem találtak koronavírussal fertőzött embereket.

A tiltás egy hónappal azelőtt lép életbe, hogy megkezdődne a Ramadán, a muszlim vallás szent hónapja. Ez a második leggyakoribb zarándoklati időszak az évben, amikor milliók látogatják meg Mohamed életének legfontosabb helyszíneit.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.