A gyógyszerészkamara budapesti szervezete egy kamu lánclevelet küldött ki a koronavírusról

Az Index számolt be arról, hogy a Magyar Gyógyszerészeti Kamara (MGYK) budapesti szervezete egy rengeteg veszélyes valótlanságot állító lánclevelet küldött ki a budapesti gyógyszerészeknek a koronavírussal kapcsolatban.

A levél alapja egy Facebookon szélsebesen terjedő kamulevél, ami "Egy olasz orvos a koronavírusról" címmel fut, és számos valótlan, esetenként veszélyesen valótlan állítást tartalmaz. 

Ezt a levelet küldte ki az MGYK budapesti szervezete is. Vélhetően a cikk hatására honlapjukról már lekerült a levél pdf-verziója, de azt nem tudni, hogy hány gyógyszerész kapta kézhez korábban a levelet. 

Az Index szerint a levélben olyan téves, megtévesztő vagy félrevezető állítások szerepelnek a koronavírussal kapcsolatban, mint például: 

  • Ha folyik az orra, és feljön a váladék megfázáskor, akkor nem koronavírusa van
  • A jelenlegi Wuhan-i vírus nem áll ellent a magasabb hőmérsékletnek. Ezért sok meleg teát igyunk. Menjünk napfényre.
  • Viszonylag nagy méretű vírus (400-500 nm átmérőjű), ezért bármilyen arcmaszk ki tudja szűrni
  • A téli ruházatot, amit nem szoktunk naponta kimosni, elég napfényre tenni, hogy elpusztuljon a vírus rajta.

Az Index megkereste az MGYK budapesti szervezetét, illetve a kamara központi hivatalát is, de válaszokat egyelőre nem kaptak. 

Frissítés: a budapesti szervezet elnöke, Hetényi László időközben azt mondta a lapnak, hogy a levelet ő maga írta.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó