Két elzárt olasz városban megteltek a kórházak

Összeomlás szélén állnak a koronavírus-fertőzöttekkel teli kórházak Lombardia vesztegzár alá vont területein, jelentette be az észak-olaszországi tartomány kormányzója. Attilio Fontana tájékoztatása szerint Cremona és Lodi kórházaiból jelentették a vészhelyzetet, ahol ma egyszerre annyi új koronavírus-fertőzöttet kellett elhelyezni, hogy a kórházak teljesen megteltek.

Tájékoztatása szerint az egy hete éjt nappallá téve dolgozó orvosok és ápolók közül már sokan maguk is fertőzöttek. Emellett továbbra is hiány van szájmaszkból, amiből a kormány 35 ezret ígért, de még egyet se szállított le. Az olasz egészségügyi minisztérium időközben már bejelentette, hogy az EU segítségét kéri, hogy legyen elég maszk.

Fontana tájékoztatása szerint a pénteken érkezett új beteg közül tucatnyi állapota súlyos.

Hasonlóan drámai a helyzet Veneto tartományban is, ahol a megbetegedett, kifáradt orvosokat Olaszország más részeiből érkező önkéntesekkel igyekeznek leváltani.

A polgári védelmi hatóság az esti órákban közli ismét a fertőzöttek és esetleges halottak számát. A túlzott pánikkeltés elkerülésére ezentúl naponta csak egyszer hozzák nyilvánosságra az adatokat, amelyek csütörtökön 17 halottról, több mint 650 fertőzöttről szóltak.

Miközben egyre több a fertőzött, a kényszerintézkedéseket már enyhítenék. Milánóban hétfőtől újranyit a dóm, és fontolgatják a lombardiai és venetói iskolák újranyitását is. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér