Története legnagyobb egynapos zuhanását élte át az amerikai tőzsde

gazdaság
2020 február 28., 05:54

Jelentős gyengüléssel zártak csütörtökön a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói a koronavírus rohamos terjedésének gazdasági kihatásaival kapcsolatos aggodalmak miatt. A Dow Jones indexe történetének legnagyobb egynapi esését produkálta.

photo_camera Fotó: Daisuke Tomita/The Yomiuri Shimbun

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 1197,43 ponttal, 4,44 százalékkal, 25 760,16 pontra zuhant. Az S&P 500-as mutatója 137,99 ponttal, 4,43 százalékkal gyengült, és 2978,4 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 414,3 pontot, 4,61 százalékot vesztett értékéből, és 8566,48 ponton zárt.

Ha hasonlóan alakulnak a dolgok pénteken is, mind a három amerikai index a legrosszabb hetét produkálhatja a 2008-as válság kitörése óta. A koronavírus terjedése miatt világszerte esnek a tőzsdék, miután a vírus megérkezett Olaszországba és Kaliforniába, a befektetők mindenhol elkezdtek eladásokba kezdtek. Sokat számít az is, hogy a vírus terjedésével együtt egyre több helyen korlátozzák az utazásokat, zárják be az iskolákat, és mondanak le nagyobb sport- és céges rendezvényeket. Például a Facebook is bejelentette, hogy elhalasztja májusra tervezett éves fejlesztői konferenciáját. Közben egyre több vállalat jelzi, hogy a koronavírus miatt képtelen lesz teljesíteni tervezett negyedéves céljaikat, míg a Goldman Sachs előrejelzése szerint az amerikai vállalatok többsége nullszaldóra fog kijönni idén. 

Igaz az is, hogy az amerikai tőzsdék rendkívül magasan jártak az utóbbi időben, így a mostani visszaesés egyes befektetők szerint egyelőre egy természetes korrekció inkább, és még szó sincs összeomlásról. Ugyanakkor jelzi azt a félelmet, ami sokaknál megjelent, hogy mi következhet még ezuán. (MTI, CNN, Guardian