Több nő is kivonult a teremből, amikor a nemi erőszakért elítélt Roman Polanski nyerte a César-díjat

Botrányt okozott a legrangosabb, francia filmművészeti díj átadóján, hogy Roman Polanski nyerte a legjobb rendezésért járó díjat a Tiszt és kém című filmjéért. A bejelentésre több nő is kivonult a teremből. A tiltakozók között volt Adèle Haenel is, akit gyerekkorában egy másik filmrendező molesztált. 

 A rendezőt korábban elítélték, mert 1977-ben megerőszakolt egy 13 éves lányt, azóta pedig további szexuális bűncselekményekkel is megvádolták. Egyébként a rendező és a stábtagok meg sem jelentek a gálán. Polanski azt mondta, nem akarja, hogy meglincseljék. 

Polanski jelölését Marlène Schiappa, a francia esélyegyenlőségi miniszter is elítélte, mert szerinte elképzelhetetlen, hogy egy olyan embert tapsoljanak felállva, akit már többször is nemi erőszakkal vádoltak. Viszont a César-díj szervezői azzal védekeztek, hogy morálisan nem foglalhatnak állást. 

Fotó: LUCAS BARIOULET/AFP

A díjátadó előtt pedig többen tüntettek Polanski kitüntetése ellen. (BBC/Variety)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér