Koronavírus: nem fogadnak új érkezőket a tranzitzónákban

Egészségügy
2020 március 01., 12:23

"Van egy bizonyos összefüggés a koronavírus és az illegális migráció között", indokolta Bakondi Görgy, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, hogy megszólalt a koronavírus-járványról szóló vasárnapi hivatalos tájékoztatón. Elmondta: a török politikai vezetés pár napja döntött a határ megnyitásáról, és a döntés óta a török kormányzati források mintegy 40 ezerre teszik azok számát, akik átlépték a határt. "Szervezett az emberek uniós határra történő szállítása, buszokkal, taxikkal." A görög szigetekre pár százan érkeztek, és tízezren várnak arra, hogy a szigetekre jussanak - mondta Bakondi.

"Fel kell készülnünk arra, hogy csoportosan, erőszakosan próbálnak majd átjutni a határon. Bármit is mondanak a szervezők, erre nem vezet út, nem érdemes erre kísérletezni" - tette hozzá Bakondi. A főtanácsadó elmondta: az érkezők zöme afgán, pakisztáni és iráni, és mivel Irán az egyik góca a járványnak, és az érkezők nagy része vagy Iránból vagy Iránon keresztül érkezik, fennáll a veszélye, hogy hordozzák a vírust.

Ezért Bakondi bejelentése szerint döntés született arról, hogy határozatlan ideig felfüggesztik az új emberek befogadását a tranzitzónákba, a már ott tartózkodó 321 ember érdekében.

A tájékoztatón elhangzott: továbbra sincs koronavírusos beteg Magyarországon. Eddig 125 embert teszteltek az országban, és egyiküknél se mutatta ki a teszt a betegséget.