Koronavírus: nem fogadnak új érkezőket a tranzitzónákban

"Van egy bizonyos összefüggés a koronavírus és az illegális migráció között", indokolta Bakondi Görgy,  a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, hogy megszólalt a koronavírus-járványról szóló vasárnapi hivatalos tájékoztatón. Elmondta: a török politikai vezetés pár napja döntött a határ megnyitásáról, és a döntés óta a török kormányzati források mintegy 40 ezerre teszik azok számát, akik átlépték a határt. "Szervezett az emberek uniós határra történő szállítása, buszokkal, taxikkal." A görög szigetekre pár százan érkeztek, és tízezren várnak arra, hogy a szigetekre jussanak -  mondta Bakondi. 

"Fel kell készülnünk arra, hogy csoportosan, erőszakosan próbálnak majd átjutni a határon. Bármit is mondanak a szervezők, erre nem vezet út, nem érdemes erre kísérletezni" - tette hozzá Bakondi. A főtanácsadó elmondta: az érkezők zöme afgán, pakisztáni és iráni, és mivel Irán az egyik góca a járványnak, és az érkezők nagy része vagy Iránból vagy Iránon keresztül érkezik, fennáll a veszélye, hogy hordozzák a vírust.

Ezért Bakondi bejelentése szerint döntés született arról, hogy határozatlan ideig felfüggesztik az új emberek befogadását a tranzitzónákba, a már ott tartózkodó 321 ember érdekében.

A tájékoztatón elhangzott: továbbra sincs koronavírusos beteg Magyarországon. Eddig 125 embert teszteltek az országban, és egyiküknél se mutatta ki a teszt a betegséget.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó