Görögország egy hónapig visszafordít minden illegálisan érkező menekültet

politika
2020 március 02., 06:10
photo_camera A görög rendőrök által kilőtt könnygáz elől menekülők a görög-török szárazföldi határnál. Fotó: Sebnem Coskun/Anadolu Agency

A görög kormány egy hónapra felfüggesztette a menedékkérelmek elbírálását, az illegálisan az országba lépőket regisztrálás nélkül visszaviszik a határra és átteszik török területre - jelentette be Szteliosz Pecasz kormányszóvivő. A görögök az EU külügyminiszteri tanácsának rendkívüli összehívását kérték, hogy a vészhelyzetre való hivatkozással felmentést kaphassanak a vonatkozó EU-s jog alól. Az ország a Frontex, az EU határvédelmi szervének azonnali beavatkozását kérte a határain, amik egyben az Unió külső határai.

A Frontex most kiszivárgott bizalmas jelentése szerint a következő napokban kemény migrációs támadások várhatók a török-görög határon. Az emberáradatot akkor is nehéz lenne megállítani, ha a török oldalon azonnal helyreállna a határellenőrzés - írják. Ehhez képest egyes hírek szerint a törökök börtönökből viszik azzal a rabokat a határra, hogy ha átjutnak, szabadok.

Pecasz szerint Törökország egyrészt megsérti a 2016-os, EU-val kötött megállapodását, másrészt állami szinten űz embercsempészetet. A menekültek mostani megindulását a kormányszóvivő “szervezett, koordinált nyomásgyakorlásnak” nevezte.

Charles Michel, az  Európai Tanács elnöke twitben biztosította arról a görögöket, hogy támogatja a határvédelmi kéréseiket és bejelentette, hogy kedden személyesen is ellátogat a görög-török határra Micotakisz miniszterelnök társaságában. Az Unió közben jelezte, hogy helyt adnak a görög kérésnek és a héten összehívják a külügyminiszteri tanácsot.