Gyilkosság miatt jelentették fel a koronavírust behozó szekta vezetőjét Dél-Koreában

külföld
2020 március 02., 13:58

Dél-Koreában már 26 halálos áldozata van a koronavírusnak, a fertőzés itt számít a legelterjedtebbnek Kínán kívül. Az újabb megbetegedések nagy részét a 2,5 millió lakosú Daegu városában regisztrálták, és a hatóságok szerint egy vallásos szekta Kínából hazatérő tagjai terjeszthették el a betegséget. A Shincheonji tagjai még januárban jártak Vuhanban, ahonnan a fertőzés elindult.

Most a szekta vezetője, Lee Man-hee ellen gyilkosság miatt tett feljelentést a szöuli városvezetés. Park Won-soon, Szöul polgármestere azt mondta, ha Lee vagy a szekta többi vezetője együttműködőbb, elővigyázatosabb lett volna, azzal életeket menthettek volna meg. A szöuli városvezetés Lee és 12 társa ellen gyilkosság és a járványügyi szabályok megsértése miatt tett feljelentést az ügyészségen. 

Lee Man-hee
photo_camera Lee Man-hee Fotó: -/AFP

Hétfőn Lee bocsánatot kért, amiért az egyik tagjuk megfertőzte a többieket, és elterjedt a betegség. Azt egyelőre nem tudni, hogy a dél-koreai halottak közül hányan köthetően a szektához. A beszámolók szerint az elsőként belázasodott tag visszautasította, hogy koronavírusra teszteljék, mert misére akart menni. 

A szekta világképe szerint alapítójuk, Lee Man-hee magára öltötte Jézus köpenyét és a Végítélet napján 144 ezer embert fog majd a mennyekbe vezetni. Összesen több mint ezer tagjuk van a városban.  (Reuters)