Hat hete terjedhetett a koronavírus Washington államban észrevétlenül

Egészségügy
2020 március 02., 06:50
  • Amerika hirtelen robbanásra számít
  • Világszerte már 3000-nél több halott van
  • Indonéziában is kimutatták

Egy friss genetikai elemzés szerint a koronavírus szabadon és főleg észrevétlenül terjedt az USA Washington államában az elmúlt hat hétben, feltehetőleg számos embert megfertőzve.

A vizsgálatot két ember vírusmintáján végezték el. Az egyikük az a Kínából érkezett férfi, aki az első kimutatott amerikai fertőzött volt, a másik egy nemrég diagnosztizált diák, aki viszont nem járt Kínában egy nem is találkozott ismert vírusgazdával.

Trevor Bedford, a teszteket végző Seattle-i Fred Hutchinson Cancer Research Center kutatója szerint az államban komolyabb járvány kitörése várható, mivel eddig csak a legszűkebben vett “gyanúsítottakat”, vagyis a Kínában járt utazókat vizsgálták.

Vasárnap jelentették be, hogy Washingtonban négy új pozitív esetet találtak, közte a második amerikai áldozatét, ezzel az államban 13-ra nőtt a bizonyított esetek száma. A három másik újonnan diagnosztizált beteg egyaránt nyugdíjaskorú, 70-90 éves, más betegsége is van és mindannyian kritikus állapotban vannak.

Amerikában azért is számítanak a kimutatott esetek hirtelen megugrására, mert jelentősen kiterjesztették a tesztelés körét. A hétvégén több államból is új eseteket jelentettek. Közülük akadt, aki nemrég járt Dél-Koreában és Olaszországban.

Vasárnap este három új esetről számoltak be a kaliforniai Szilíciumvölgyből, így a nyugati államban már 7 beteget tartanak nyilván.

  • Világszinten fontos hír, hogy Indonéziából is jelentettek két kimutatott esetet. A világ negyedik legnépesebb országának élénkek a kapcsolatai Kínával, ezért sokan csodálkoztak, hogy eddig egyetlen fertőzöttről sem számoltak be onnan. Indonéziában eddig mindössze 140 tesztet végeztek, ezért sem találtak eddig koronavírusos fertőzötteket.
  • Ausztráliában megvan az első, nem fertőzött területről érkezett emberről emberre átterjedt eset, egy beteg fertőzte meg az orvosát. Vasárnap halt meg az első ausztrál koronavírus-fertőzésben, a Diamond Princess egyik idős utasáról van szó.
  • Világszinten a kimutatott esetek száma majdnem elérte a 90 ezret, a halottaké pedig meghaladja a 3000-et a BBC szerint. Olaszországban 48 óra alatt megduplázódott a bizonyított esetek száma,  1694-re, 34-en pedig meghaltak.