Merkel szerint Törökország zsákutcába tereli a menekülteket

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Élesen bírálta a török vezetést a menekültekkel való bánásmódja miatt a német kancellár. Angela Merkel szerint bár érthető, hogy Törökország több segítséget várna el Európától, de teljesen elfogadhatatlannak nevezte, ahogy a menekülteket kezelik. Szerinte a görög határra terelt embereket egy zsákutcába vezetik. 

Fotó: ABDULHAMID HOSBAS/Anadolu Agency

Elmondta, hogy a Törökország és az EU közötti megállapodás pont arról szólt, hogy nem a menekültek kárára politizáltak, hanem olyan államközi megállapodást hoztak létre, amivel a menekültek sem kerültek nehéz helyzetbe, és az embercsempészek dolgát sem könnyítették meg. Szerinte a megoldást az jelentené, ha sikerülne ezt a megállapodást újra mindkét oldalról tiszteletben tartani. 

Arra a kérdésre, hogy opció lehet-e a határok megnyitása, a távozók befogadása és a menedékkérőket befogadó németországi állomások előkészítése nagyobb tömeg fogadására, azt mondta: „számomra az az opció, hogy tárgyalunk Törökországgal annak érdekében, hogy visszatérjünk a korábbi helyzethez”, amelyben Ankara teljesítette az EU-Törökország menekültügyi megállapodásból adódó kötelezettségeit. Hangsúlyozta, hogy ehhez minden segítséget meg kell adni a szomszédos szíriai Idlíb tartományban dúló harcok miatt újabb súlyos terhekkel szembesülő országnak. (Süddeutsche Zeitung/MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér