Merkel szerint Törökország zsákutcába tereli a menekülteket

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Élesen bírálta a török vezetést a menekültekkel való bánásmódja miatt a német kancellár. Angela Merkel szerint bár érthető, hogy Törökország több segítséget várna el Európától, de teljesen elfogadhatatlannak nevezte, ahogy a menekülteket kezelik. Szerinte a görög határra terelt embereket egy zsákutcába vezetik. 

Fotó: ABDULHAMID HOSBAS/Anadolu Agency

Elmondta, hogy a Törökország és az EU közötti megállapodás pont arról szólt, hogy nem a menekültek kárára politizáltak, hanem olyan államközi megállapodást hoztak létre, amivel a menekültek sem kerültek nehéz helyzetbe, és az embercsempészek dolgát sem könnyítették meg. Szerinte a megoldást az jelentené, ha sikerülne ezt a megállapodást újra mindkét oldalról tiszteletben tartani. 

Arra a kérdésre, hogy opció lehet-e a határok megnyitása, a távozók befogadása és a menedékkérőket befogadó németországi állomások előkészítése nagyobb tömeg fogadására, azt mondta: „számomra az az opció, hogy tárgyalunk Törökországgal annak érdekében, hogy visszatérjünk a korábbi helyzethez”, amelyben Ankara teljesítette az EU-Törökország menekültügyi megállapodásból adódó kötelezettségeit. Hangsúlyozta, hogy ehhez minden segítséget meg kell adni a szomszédos szíriai Idlíb tartományban dúló harcok miatt újabb súlyos terhekkel szembesülő országnak. (Süddeutsche Zeitung/MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!