Nyálból is kimutatható a koronavírus, állítja egy friss kutatás

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Egy hongkongi kutatócsoport eredményei alapján úgy tűnik, az ember nyálából is kimutatható az új típusú koronavírus, ami jelentősen megkönnyítheti a fertőzöttek kiszűrését, írja a healio.com 

„A nyálmintákat könnyű beszerezni, elég megkérni a pácienseket, hogy köpjenek egy steril üvegbe” - írja a Clinical Infectious Diseases című folyóiratban megjelent tanulmány, amit Kelvin Kai-Wang To és a Hongkongi Egyetem más mikrobiológusai jegyeznek. Az eredmény azért is lelkesítő, mert azt jelenti, hogy a koronavírus sokkal kisebb eséllyel fertőzi meg az egészségügyi dolgozókat, mintha mondjuk vérvétellel kellene elvégezni a teszteket. 

A vizsgálat során tizenkét, koronavírus-fertőzéssel kórházba szállított ember nyálmintáit gyűjtötték be, és tizenegy esetben sikerült is kimutatni a vírust.A szerzők szerint a nyálmintákban talált koronavírus azt mutatja, hogy jó eséllyel a nyálmirigyekből származik a fertőzés. Ugyanakkor a nyálminták nemcsak a nyálmirigyekből származó nyálat tartalmazzák, hanem az orrgaratból vagy a tüdőből érkező váladékokat is, ezért további kutatások szükségesek, hogy tisztábban láthassunk. 

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem