Pete Buttigieg kiszállt a demokrata előválasztási versenyből

POLITIKA
2020 március 02., 05:33
photo_camera Pete polgármester jól beszélt és jól gyűjtött kampánytámogatást Fotó: SPENCER PLATT/AFP

Váratlanul jól szerepelt a demokrata előválasztásokon, vasárnap este, két nappal egy úgynevezett Szuperkedd előtt mégis kiszállt az elnökjelölti versenyből Pete Buttigieg, a demokrata elnökjelölti verseny meglepetésembere. 

A South Bend nevű indianai kisváros országosan ismeretlen, melegházasságban élő korábbi polgármestere tipikus esélytelen színfoltnak tűnhetett. De a feltűnően intelligens, elitiskolákat végzett, hét nyelven beszélő, jó szónok és a kampánypénzeket is igen ügyesen gyűjtő fiatal exkatona jó kampányával és meglepőenerős kezdeti eredményeivel képes volt beszállni az érdemi versenybe. 

Iowa államban szoros versenyben győzni tudott, New Hampshire-ben szoros második volt, aztán amikor nem szinte kizárólag fehérek lakta államok következtek - Nevada és Dél-Karolina -, kiderült, hogy a vegyes lakosságú és sok fekete által lakott területeken nem volt képes hasonló támogatottságot szerezni. Dél-Karolinában, a leutóbbi állomáson már csak a negyedik helyet tudta megszerezni, messze leszakadva Bidentől.

A kimondhatalan vezetékneve miatt a mesekönyvbe illő "Pete polgármester" néven kampányoló Buttigieg két nappal azelőtt a Szuperkedd előtt szállt ki, amikor egyszerre 15 államban dől el, hogy az ottani demokraták kit támogatnak elnökjelöltként. Visszalépése az első gyorselemzések szerint a mérsékeltek jelöltjeként pozicionált Joe Biden exalelnök pozícióit fogja javítani a magát szocialistának valló Bernie Sanders-szel szemben, hiszen várhatóan előbbi támogatására fogja felszólítani eddigi híveit.

(via New York Times)