Pete Buttigieg kiszállt a demokrata előválasztási versenyből

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Pete polgármester jól beszélt és jól gyűjtött kampánytámogatástFotó: SPENCER PLATT/AFP

Váratlanul jól szerepelt a demokrata előválasztásokon, vasárnap este, két nappal egy úgynevezett Szuperkedd előtt mégis kiszállt az elnökjelölti versenyből Pete Buttigieg, a demokrata elnökjelölti verseny meglepetésembere. 

A South Bend nevű indianai kisváros országosan ismeretlen, melegházasságban élő korábbi polgármestere tipikus esélytelen színfoltnak tűnhetett. De a feltűnően intelligens, elitiskolákat végzett, hét nyelven beszélő, jó szónok és a kampánypénzeket is igen ügyesen gyűjtő fiatal exkatona jó kampányával és meglepőenerős kezdeti eredményeivel képes volt beszállni az érdemi versenybe. 

Iowa államban szoros versenyben győzni tudott, New Hampshire-ben szoros második volt, aztán amikor nem szinte kizárólag fehérek lakta államok következtek - Nevada és Dél-Karolina -, kiderült, hogy a vegyes lakosságú és sok fekete által lakott területeken nem volt képes hasonló támogatottságot szerezni. Dél-Karolinában, a leutóbbi állomáson már csak a negyedik helyet tudta megszerezni, messze leszakadva Bidentől.

A kimondhatalan vezetékneve miatt a mesekönyvbe illő "Pete polgármester" néven kampányoló Buttigieg két nappal azelőtt a Szuperkedd előtt szállt ki, amikor egyszerre 15 államban dől el, hogy az ottani demokraták kit támogatnak elnökjelöltként. Visszalépése az első gyorselemzések szerint a mérsékeltek jelöltjeként pozicionált Joe Biden exalelnök pozícióit fogja javítani a magát szocialistának valló Bernie Sanders-szel szemben, hiszen várhatóan előbbi támogatására fogja felszólítani eddigi híveit.

(via New York Times)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér