Egy éven belül harmadszor választottak Izraelben, de megint nincs egyértelmű győztes

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Benjamin Netanjahu az exit-pollok bejelentése után.Fotó: Artur Widak/NurPhoto

Egy éven belül harmadszor választottak parlamentet Izraelben, de ahogy az előző két alkalommal, úgy most sem sikerült egyetlen politikai oldalnak sem kormányképes többséget szereznie. A választást elvben a korrupcióval gyanúsított, hamarosan bíróság elé álló kormányfő, Benjamin Netanjahu jobboldali pártja, a Likud nyerte, de a szavazatok 61,8 százalékának feldolgozása alapján szövetségeseivel együtt is csak 58 képviselője lesz a 120 fős parlamentben.

Vagyis harmadjára se sikerült feloldani a patthelyzetet.

A hivatalos végeredményt kedd estére várják.

A jelen állás szerint a választás meglepetése a többségében arab pártokat tömörítő, de nem tisztán arab Egyesült Lista, mely a harmadik legnagyobb frakció lesz majd az új parlamentben. A két nagy vesztes Avigdor Lieberman Jiszrael Bejtejnu nevű vallási pártja, és a baloldali pártszövetség, a Munkapárt-Gesher-Meretz koalíció, melyek csupán hét, illetve hat képviselői helyet szereztek. (Via Haaretz)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót