Lengyelországban törvényt fogadtak el a koronavírusjárvány kezeléséről

külföld
2020 március 03., 05:03

Hétfőre virradó éjszaka terjesztette be Mateusz Morawiecki miniszterelnök kormánya, kedd reggelre pedig a parlament már el is fogadta az új koronavírus és más fertőzések okozta járványok megelőzéséről és kezeléséről szóló törvényt. A parlament rendkívüli ülését Andrzej Duda államfő hívta össze, a törvény életbe léptetéséhez még az ő aláírására, illetve azelőtt a felsőház támogatására is szükség lesz.

A törvényt, melyhez a hétfői ülésen tíznél is több módosítót adtak be és fogadtak el kormánypárti és ellenzéki képviselők, a 460 fős parlament jelenlevő 418 képviselőjéből 400-an szavazták meg, csak a radikális nemzeti és újliberális pártok szövetsége, a Konföderáció szavazott ellene.

A törvény a járvány esetén foganatosítandó óvintézkedésekről, a kialakítandó zónákról, vesztegzárakról rendelkezik. Lehetővé teszi a fertőzött, illetve a fertőzésgyanús emberek kötelező kórházi elhelyezését, valamint a fertőzöttekkel korábban érintkező személyek kötelező, legfeljebb 21 napos karanténba helyezését. A tervezet szerint a munkáltatók bizonyos időszakban elrendelhetik, hogy az alkalmazottak távmunkában dolgozzanak. Óvodák, iskolák bezárása esetén a szülők két hétig ápolási díjban részesülhetnek.

A kormányfő a járvány esetén azonnali hatállyal megbízhatja az állami és nem állami jogi személyeket, valamint vállalkozókat is a helyzetből adódó feladatok teljesítésével. A járvány kezeléséhez szükséges árut vagy szolgáltatásokat a közbeszerzési törvény alkalmazása nélkül lehet megrendelni.

Lengyelországban egyelőre nem mutatták ki a SARS-CoV-2 vírust. Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter hétfő délelőtti beszámolója szerint jelenleg a kórházakban 121 fertőzésgyanús embert vizsgálnak, 237-en házi karanténban tartózkodnak, több mint 3600-an epidemiológiai felügyelet alatt vannak. (Via MTI)