Macron: A francia állam lefoglal minden maszkot az országban

Egészségügy
2020 március 03., 18:07
A francia elnök február 27-én a Pitie-Salpetriere kórházban. Ebben az intézményben halt meg a vírus első franciaországi áldozata, egy nappal az elnöki látogatás előtt.
photo_camera A francia elnök február 27-én a Pitie-Salpetriere kórházban. Ebben az intézményben halt meg a vírus első franciaországi áldozata, egy nappal az elnöki látogatás előtt. Fotó: MARTIN BUREAU/AFP

Emmanuel Macron francia államfő kedden bejelentette, hogy az állam lefoglalja az egészségügyi dolgozók számára az országban rendelkezésre álló teljes egészségügyi maszkkészletet és a gyártás alatt lévő maszkokat is, miután négyre emelkedett az új koronavírus okozta megbetegedésben elhunytak és kétszáz fölé a fertőzöttek száma.

Az intézkedés értelmében a Franciaországban raktáron vagy gyártás alatt lévő maszkokat nem lehet exportálni, az állam belföldön osztja szét a teljes készletet az egészségügyi dolgozóknak. Kedd délelőtt az egészségügyi tárca már bejelentette, hogy az egészségügyben dolgozók számára 10 millió egészségügyi maszkot osztottak szét a gyógyszertárakban, és további 15-20 millió leszállítása várható az igények szerint.

Kedd délig 13 újabb megbetegedést regisztráltak az előző naphoz képest, így az utolsó hivatalos közlés szerint 204 beteget tartanak nyilván Franciaországban. Az egészségügyi minisztérium azt is bejelentette, hogy az egyik franciaországi gócponton, a Bretagne-ban található Morbihan megyében egy 92 éves férfi belehalt a fertőzés szövődményeibe. Az első három halott egy 80 éves kínai turista, egy 60 éves tanár és egy 89 éves nő volt.

A megbetegedések száma a héten gyorsult fel Franciaországban, amely Olaszország és Németország mellett a Covid-19 fertőzés egyik fő gócpontja lett Európában. Az országon belül három fő gócpontot tartanak nyilván: Morbihan mellett a Párizstól északra található Oise megyét és a kelet-franciaországi Haute-Savoie-t. Országszerte mintegy 120 iskolát bezártak a gócpontok régióiban, az intézkedés 45 ezer diákot érint az országban, de az oktatási tárca kizárta azt a lehetőséget, hogy minden iskolát bezárjanak az országban.

A kormány ugyanakkor rendeletet adott ki arról, hogy teljes összegű betegállományra jogosultak azok a munkavállalók, akik a járvány terjedése miatt karanténba kerültek, és nem járhatnak be a munkahelyükre, de nem fertőzöttek, illetve azon gyerekek szülei, akiknek az iskoláját a járvány miatt bezárták és ezért otthon kell rájuk vigyázni.

Franciaországban egyre inkább érződik a járványt okozó SARS-CoV-2 koronavírus hatása a mindennapokban, amióta szombaton lemondtak minden olyan, zárt térben tartandó rendezvényt, amelyeken várhatóan 5000 embernél több venne részt, és az iskolák nem szervezhetnek külföldi kirándulásokat. A Louvre múzeumhoz hasonlóan több vidéki város buszvállalatának dolgozói is úgy döntöttek, hogy hogy élnek azon törvény adta jogukkal, miszerint megtagadhatják a munkát, ha a munkavégzés „súlyos és közvetlen veszélyt jelent az életükre vagy az egészségükre”. Miután az egészségügyi hatóságok nem tartják indokoltnak a döntést, a munkáltatók fizetésmegvonással fenyegetik azokat a sofőröket, akik nem hajlandók felvenni a munkát. (MTI)