Zavargók próbálták megakadályozni egy óceánjáró kikötését Réunion szigetén

külföld
2020 március 03., 07:07
Könnygázzal kellett feloszlatniuk a rendőröknek Réunion szigetén a Sun Princess óceánjáró utasainak partra szállását megakadályozni akaró helyieket.
photo_camera Könnygázzal kellett feloszlatniuk a rendőröknek Réunion szigetén a Sun Princess óceánjáró utasainak partra szállását megakadályozni akaró helyieket. Fotó: RICHARD BOUHET/AFP

Könnygázt kellett bevetnie a karhatalomnak a Franciaországhoz tartozó Réunion szigetén, ahol a helyiek erőszakkal próbálták megakadályozni egy óriás óceánjáró, a Sun Princess kikötését. A helyiek attól tartanak, hogy a hajó több mint kétezer, jellemzően ausztrál, brit és új-zélandi utasa behurcolhatja a szigetre az új koronavírust.

A Sun Princesst korábban már Madagaszkáron se hagyták kikötni.

A Sun Princess vasárnap kötött ki Réunionon. A hajót ugyanaz a Princess Cruises nevű cég üzemelteti, mint a japán partoknál, Jokohama kikötőjében február eleje óta veszteglő Diamond Princesst, mely a koronavírus-járvány egyik gócpontjává alakult.

A Guardian beszámolója szerint Réunion észak-nyugati kikötőjében, ahol a Sun Princess dokkolt, mintegy harminc tüntető gyűlt össze, hogy az utasok tesztelését követelje. Aztán megpróbálták megakadályozni, hogy az utasok elhagyhassák a kikötőt. Kavicsokkal és üvegekkel dobálták meg a biztonságiakat, akik erre könnygázt lőttek rájuk.

"Természetesen nem a turisták ellen vagyunk, akik szükségesek a sziget gazdaságának fejlődéséhez. Csak szeretnénk biztosak lenni abban, hogy a koronavírus nem terjedhet el" - mondta egy tiltakozó, Yannis Latchimy.

A szigetlakók aggályait az ébresztette fel, hogy az utasokat semmilyen módon nem próbálták megszűrni, még csak a lázukat se mérték meg, mielőtt elhagyták volna a fedélzetet. A helyi egészségügyi hatóság egy munkatársa ugyan igyekezet maszkokat és tájékoztató anyagokat osztogatni nekik, de a beszámolók szerint az utasok nem fogadták el a felkínált védőmaszkokat.