A származási helyet is feltüntetnék a személyi igazolványokon

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Három fideszes képviselő (Gyopáros Alpár, Kocsis Máté és Tasó László) nyújtotta be azt a törvénymódosító javaslatot, amely szerint a jövőben állampolgári kérelemre a származási helyet is feltüntethetnék a személyi igazolványokon. 

Az előterjesztés indoklásában azt írják, a Magyar Falu Program keretében szervezett társadalmi egyeztetésen találkoztak ezzel az igénnyel, vidéken ugyanis sok gyerek nem a szülei lakóhelyén, hanem valamelyik közeli, nagyobb városban születik. 

A származási hely 1991 óta szerepel az anyakönyvben, ha elfogadják a módosítást, az 1991. július 23. előtt születettek is kérhetik majd származási helyük bejegyezését az anyakönyvi nyilvántartásba.

De egyáltalán mi az a származási hely? Az MTI szerint: „származási hely az anya nyilatkozata alapján az anya lakóhelye vagy tartózkodási helye, ismeretlen anya esetén a gyámhatóság által megállapított hely, hazai anyakönyvezés esetén az anya lakóhelye, illetve ha az nem ismert, a gyermek születési helye.

A változtatás az előterjesztők szándéka szerint 2021. augusztus 2-án lépne hatályba.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér