Feloszlatták az ukrán kormányt

külföld
2020 március 04., 16:32

Jóváhagyta szerdán a parlament Olekszij Honcsaruk ukrán miniszterelnök távozását posztjáról. A határozatot 353 képviselő támogatta a 450 fős törvényhozásban, ellenszavazat nem volt, 49-en tartózkodtak, 9-en pedig nem szavaztak. A határozathozatalkor 441 képviselő tartózkodott az ülésteremben.

Honcsaruk leváltását az tette lehetővé, hogy maga nyújtotta be lemondását, az ukrán alkotmány értelmében ugyanis kinevezése után egy évig még nem meneszthette volna őt a törvényhozás. Honcsaruk tavaly augusztus 29-e óta töltötte be a kormányfői tisztet.

Zelenszki a kijevi parlamentben 2020. március 4-én.
photo_camera Volodimir Zelenszkij Fotó: Szergej Szupinszkij/AFP

A miniszterelnök menesztésével együtt távozik az egész kormány, emiatt több miniszteri poszton váltás lesz.

Volodimir Zelenszkij múlt pénteken kérte a házelnököt, hogy szerdára hívja össze a parlament rendkívüli ülését. Már akkor sejteni lehetett, hogy a miniszterelnök menesztése lesz napirenden, mivel a sajtónak kiszivárogtatott információk már napokkal azelőtt Honcsaruk közelgő leváltásáról szóltak. A miniszterelnök ugyanakkor az utolsó pillanatig cáfolta, illetve nem erősítette meg azt, hogy önként hajlandó benyújtani lemondását.

Zelenszkij szerdán a parlament előtt mondott beszédében Honcsaruk kormányát az eddigi legjobbnak nevezte, hozzátéve, hogy ez azonban nem a mostani kabinet erénye, hanem a korábbi kormányok szégyene. Kiemelte, hogy a mostani az első olyan kabinet volt, amelyben nem volt jelen magas tisztségviselői szinten a korrupció. Megjegyezte, hogy pusztán "nem lopni sem nagy teljesítmény".   

Hangsúlyozta, hogy ez a kabinet az "új arcok, új emberek kormánya" volt, amelyik tudta, mit kell tennie, a teljesítményével szemben viszont az elnök elégedetlenségét fejezte ki. "Tudni azt, hogy mit kell tenni, kevés. Dolgozni kell, cselekedni! El kell ismernünk a hibákat, mert azon a napon, amikor belemerülünk az illúziók meleg fürdőjébe, az egész ország elsüllyed" - fogalmazott az államfő.

Honcsaruk beszédében úgy vélte, a hivatalában töltött hat hónap túl rövid idő volt ahhoz, hogy megítéljék kormánya tevékenységét.

Miután a parlament szavazott Honcsaruk menesztéséről, a képviselők áttértek az új miniszterelnök és az új kormány kinevezésének tárgyalására. Zelenszkij javasolta a parlamentnek, hogy támogassa Denisz Smihal eddigi miniszterelnök-helyettes kormányfővé történő kinevezését. (MTI)