Ursula von der Leyen: A nemek közötti egyenlőség olyan EU-s alapelvünk, amit még nem sikerült megvalósítani

eu
2020 március 05., 16:19

A nemek közötti egyenlőség olyan alapelvünk, amely még nem valósult meg – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben a testület erre vonatkozó stratégiájának bemutatása után tartott sajtótájékoztatón. Az elnök elmondta, hogy az új stratégia jelentősebb és gyorsabb eredmények elérésére törekszik a nemek közötti egyenlőség előmozdításában, ami az Európai Bizottság egyik prioritása.

Ursula von der Leyen
photo_camera Fotó: Thierry Roge/Belga/AFP

Vera Jourová, az értékekért és az átláthatóságért felelős uniós alelnök azt mondta, az EU-ban általában jó a nők helyzete, de vannak még számottevő egyenlőtlenségek, sé mivel az európai társadalom jelentős átalakuláson megy keresztül, nagyon fontos, hogy a változások ne fokozzák a különbségeket. „Meg kell teremtenünk a feltételeket ahhoz, hogy a nők a munkahelyen és a magánéletben is az átmenet mozgatórugóivá válhassanak” – mondta.

Helena Dalli, az egyenlőségért felelős biztos szerint az egyenlőtlenségek és a hátrányos megkülönböztetés jelentős költségekkel jár az egész társadalomnak.

Az új esélyegyenlőségi stratégia meghatározza a következő 5 évre szóló legfontosabb intézkedéseket, és kötelezettséget vállal annak biztosítására, hogy az Európai Bizottság minden uniós szakpolitikai területen figyelembe vegye az egyenlőség szempontjait. A dokumentum kulcsfontosságú intézkedéseket vázol fel a nemi erőszak felszámolására, az egyenlő munkaerőpiaci részvételre, az egyenlő bérek biztosítására és a nemek közötti egyensúly elérésére a döntéshozatalban és a politikában. (MTI)