Aláírta Áder János a rabok kártérítésének visszatartásáról szóló törvényt

Aláírta Áder János köztársasági elnök azt a törvényt, ami alapján június 15-ig felfüggeszti a kormány annak azoknak a bírósági ítéleteknek a végrehajtását, amik kártérítés kifizetésére kötelezik a magyar államot  a nemzetközi egyezményekkel ellentétes börtönviszonyok (jellemzően a túlzsúfoltság) miatt - adta hírül a Magyar Hang.

A törvényt korábban Fidesz-KDNP-s és jobbikos képviselők szavazták meg. Benyújtását pedig egy politikai kommunikációs hadjárat előzte meg, amiben a magyar államból százmilliókat üzletszerűen kipréselő börtönbizniszről beszéltek a kormánypárt politikusai.

A törvény értelmében a kormánynak május 15-ig kell kidolgoznia a kárpótlás új szabályozását, szeptember végéig pedig arról kell gondoskodnia, hogy a börtönök kihasználtsága ne haladja meg a száz százalékot.

A jogerős bírósági ítéletek teljesítését állami szinten figyelmen kívül hagyó törvény aláírása előtt Áder János nem kért normakontrollt az Alkotmánybíróságtól.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó