Budán működő, unokázós bűnbanda ellen emeltek vádat

bűnügy
2020 március 06., 10:44

A Budaesti I. és XII. Kerületi Ügyészség vádat emelt az unokázós csalásokra specializálódott, rokoni körből kiinduló bűnszervezet tagjai ellen.

A vádirat lényege szerint egy az Egyesült Királyságban tartózkodó, negyvenegy éves férfi és élettársa, egy negyven éves nő, valamint a nő húga és sógora bűnszervezetet hoztak létre csalárd pénzszerzés céljával. A bűnszervezetet ez a négy személy irányította az Egyesült Királyságból, míg a Magyarországon élő, velük általában rokoni kapcsolatban álló személyek szervezték be a további társakat.

A banda 2018. júniusától 2019. júniusáig tevékenykedett a két kerületben. Módszerük az volt, hogy az egyikük Magyarországon élő, idős személyeket hívott fel otthonukban, vezetékes telefonon és magát a sértett közeli hozzátartozójának adta ki. Azt állította, hogy autóbalesetben nagy kárt okozott és kiskorú sérült is van. A telefont a csaló ezután átadta annak, aki kiadta magát a balesetben részes személygépkocsi sofőrjének, vagy a helyszínen tartózkodó mentősnek és megerősítette a történetet. Az időskorú sértettek szeretteikért érzett aggodalmát kihasználva a telefonálók nagyobb összeget, illetőleg ékszereket kértek az okozott kár rendezésére azzal, hogy elküldenek valakit a pénzért, majd egy erre beszervezett ,,futárt” küldtek az értékekért. A vádlottak több mint negyvenmillió forintnyi értékhez jutottak hozzá, amelynek jelentős részét pénzátutalási rendszer és banki befizetés útján osztották meg.

A szövevényes terhelti kört a Budapesti Rendőr- főkapitányság eredményesen felderítette, majd legtöbb tagját elfogta, és az ügyészség irányítása mellett lefolytatta a nyomozást. Az ügyben intenzív együttműködés folyt külföldi társhatóságokkal, amelynek koordinációjában kiemelt szerepet vállalt a hágai székhelyű EUROJUST magyar nemzeti tagja. Több nemzetközi- és európai elfogatóparancs továbbra is hatályban van.

A Budapesti I. és XII. kerületi Ügyészség huszonkét fő, köztük egy fiatalkorú ellen emelt vádat több rendbeli időskorúak sérelmére, bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, egyes vádlottakkal szemben pénzmosás bűntette miatt is a Fővárosi Törvényszéken.

Tíz vádlott letartóztatásban van, öten – részben jelen, részben más ügyből kifolyóan – bűnügyi felügyelet alatt állnak. Vannak olyan vádlottak, akiket a bűnszervezeti elkövetés és a halmazati büntetéskiszabási szabályok alapján húsz évet meghaladó szabadságvesztés is fenyeget.

A Fővárosi Főügyészség felhívja a figyelmet, hogy, ha ismeretlen eredetű telefonhívások alapján, nem hivatalos személyek azonnali kárrendezésre pénzt kérnek, az bűncselekmény gyanúját veti fel.

A Rendőrség bűnmegelőzési célú videója itt érhető el: