Nem alkalmaznak több teafelszolgáló nőt egy japán prefektúra hivatalaiban

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Japán munkahelyeken régi szokás, hogy hivatalos tárgyalások előtt kizárólag nőkből álló személyzet teát és édességet szolgál fel a találkozó résztvevőinek.

A nemi egyenlőségi szempontból nem túl progresszív szokást rengeteg kritika érte már az elmúlt években, de eddig elmozdíthatatlannak bizonyult.

Most azonban Japán egyik prefektúrájában (megyéjében), Szaitamában a helyi önkormányzat úgy döntött, nem alkalmaz többé teafelszolgáló nőket - írja a Guardian.

A lap szerint az önkormányzat a saját hivatali gyakorlatával szeretne példát mutatni a prefektúrában működő vállalatoknak, hogyan teremthetnek jobb munkahelyi légkört a női munkavállalóiknak.

A cikkben megszólaló Izumi Nakamicu, Japán ENSZ-nagykövete szerint azonban a japán társadalomban annyira mélyen gyökerezik az elvárás, hogy a nőknek inkább a háttérben kell tevékenykedniük, míg a férfiak vannak az előtérben, hogy a női teafelszolgálók hagyománya még sokáig velük maradhat.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér