Tízből kilenc embernek vannak előítéletei a nőkkel szemben

A világ népességének 90 százaléka - nők és férfiak egyaránt - valamilyen előítéletet táplál a nőkkel szemben, derül ki egy csütörtökön publikált kutatásból - erről az AFP hírügynökség ír.

Az ENSZ Fejlesztési Programja (United Nations Development Programme) 75 országban végezte a kutatást. Az említett előítélek között volt, hogy 

  • a férfiak jobb politikusok és üzletemberek; 
  • a férfiak számára fontosabb, hogy egyetemre járjanak, mint a nőknek;
  • illetve hogy a férfiaknak megkülönböztetett figyelem jár a munkaerőpiacon.

Arányaiban Pakisztánban volt a legnagyobb az előítéletesség, itt a megkérdezettek 99,73 százalékának volt előítélete a nőkkel szemben, a második a sorban Katar és Nigéria, mindkettő 99,73 százalékkal.

A legkevésbé előítéletes ország Andorra 27,01 százalékkal, Svédország 30,01 százalékkal és Hollandia 39,75 százalékkal. 

Franciaország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok számai nagyon hasonlóak egymáshoz, az emberek úgy 56 százalékának vannak szexista elgondolásai a nőkről.

A kutatás eredményeiből kiderült az is, hogy az emberek 28 százaléka úgy gondolja, teljesen oké, ha egy férfi veri a feleségét.

Címlapfotó: Verkstaden Budapest, Verkshop.hu


Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér