A városvezetés tiltakozása ellenére felavathatják Nyugat-Németország első Lenin-szobrát

A szobor helyét készítik elő a Horster Mitte kulturális központ előttFotó: Marcel Kusch/dpa Picture-Alliance/AFP

Úgy tűnik, hogy a Ruhr-vidék 260 ezres nagyvárosa, Gelsenkirchen hatóságai hiába próbálják megakadályozni, egy hét múlva felavathatják Lenin szobrát az MLPD nevű marxista párt székháza előtt.

A városvezetés hivatalosan azzal érvelt a bíróságon, hogy a szobor zavarná a városképet, de természetesen azt is elmondták, mi az ellenállásuk valódi oka: „A kommunista vezető az erőszak, az elnyomás, a terror és a mérhetetlen emberi szenvedés szimbóluma. Mindez összeegyeztethetetlenné teszi Németország szabad, demokratikus alkotmányos rendjével.”

A kezdeményező MLPD 1982 óta küzd azért, hogy a kapitalizmust proletárdiktatúrával váltsa le, tartósan mérsékelt sikerrel: a szövetségi választásokon egyszer sem sikerült 0,1 százalékos eredménynél jobbat elérniük. A párt vezetője, Gabi Fechtner most viszont elégedett: „Nagyon boldogok vagyunk. Gelsenkirchen a munkások városa, és Lenin nagyon is ideillik.”

Lenin a raktárban várja a nagy napotFotó: Marcel Kusch/dpa Picture-Alliance/AFP

A város szóvivője közölte, hogy megtámadják a bíróság döntését, amely szabad utat adott a szobornak, de ettől még március 14-én valószínűleg felállíthatják az 1930-as években a Szovjetunióban készült alkotást, amely így Németország nyugati felének első Lenin-szobraként vonulhat be a történelembe. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.