Letartóztatták a szaúdi királyi család három tekintélyes tagját

A hatalom megdöntésére szőtt tervek gyanújával őrizetbe vették Szaúd-Arábiában a királyi család három tagját, lehetséges trónörökösöket - jelentette péntek este az amerikai média két meg nem nevezett szaúdi tisztségviselőre hivatkozva. Ez a fejlemény újabb jele annak, hogy Szalmán király fia, az országot ténylegesen irányító Mohamed bin Szalmán herceg hatalma megszilárdítása érdekében ártalmatlanítani akarja vetélytársait a trón megszerzésében. 

Ahmed bin Abdelaziz asz-Szaúdot, Szalmán király öccsét és Mohamed bin Najefet, az uralkodó unokaöccsét otthonukból állították elő és vették őrizetbe, mert „lázadást szítottak a király és a trónörökös hatalmának megdöntésére” - írta a Wall Street Journal. Ha bűnösnek találják őket, életfogytig tartó börtön- vagy akár halálbüntetést is kaphatnak - mondták a meg nem nevezett szaúdi források a lapnak. A New York Times szerint rajtuk kívül őrizetbe vették még Najef herceg öccsét is. 

Mohamed bin Szalmán mostani és Mohamed bin Najef akkori koronaherceg, illetve Szalmán király miniszterek beiktatásán 2017-benFotó: BANDAR AL-JALOUD/AFP

A BBC kommentárja szerint ők az uralkodó család legtekintélyesebb tagjai közé tartoznak. Az ország alapítójának befolyásos fia közül már csak a király és Ahmed él, míg Najef herceg belügyminiszterként fontos győzelmet aratott az Al-Kaida ellen, és három évvel ezelőttig első volt az öröklési sorrendben.  

A szaúdi hatóságok egyelőre nem válaszoltak a hírügynökségeknek az üggyel kapcsolatos érdeklődésére. Mohamed bin Szalmán már a királyi család több más tagját, vallási vezetőket, üzletembereket és ellenzékieket bebörtönöztetett, többeket korrupció vádjával. A Reuters szerint Mohamed bin Szalmán attól tarthat, hogy a király halála esetén a család nem őt akarja majd a trónon, és más lehetséges trónörökösök akarják azt elfoglalni. 

Szalmán király hajlott kora miatt 2017-ben adta át feladatainak nagy részét Mohamed nevű fiának. A CIA és több nyugati kormány szerint ő volt a felbujtója Dzsamál Hasogdzsi szaúdi emigráns ellenzéki újságíró 2018-as meggyilkolásának Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán. (BBC, MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér