A kulturális értékközvetítés rejtekben csillámló szellemszikrái

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

„…az időszaki sajtó szabad nemzetnél hivatva van, hogy legyen óramutató a nemzet életében; legyen hajnalcsillaga a világosság napjának; legyen a jelennek izzadó munkása, mely a jövendőt előkészíti, legyen élesztő fuvalma a rejtekben csillámló szellemszikrának; legyen őre a jogszerűségnek, reményhorga a szenvedőnek, a bűnnek ostora, a szerény érdem koszorúzója; legyen zászló, mely körül szellemi tábort üssenek, kiket egyenlő elvek vezetnek, kiknek szívökben egyenlő érzelem ég.”

Ezzel az alighanem szarkazmusnak szánt idézettel, Kossuth Lajos 1844-ben, a Pesti Hírlapban megjelent cikkének részletével indul a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) alapító okirata. Az alapítvány alá több mint négyszáz újság, tévé, rádió, weboldal és egyéb orgánum sorolt be 2018 végén, köztük az összes megyei napilap. A Szabolcs Online, amelynek aktuális címlapja látható képen, a megyei napilappal együtt landolt az alapítványnál. Az alapítvány céljai között a nemzeti öntudat erősítése, a keresztény-konzervatív hogyishívják izélése, a felnövekvő nemzedékek micsodája éppúgy megtalálható, mint a társadalmilag felelős kulturális értékközvetítés, amit itt most lényegretörően észrevételezhetünk önnön keretei között, a maga szellemi szuverenitásában.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót