Egyszerű otthoni koronavírus-tesztet fejlesztettek ki Bill Gates alapítványának segítségével

Egészségügy
2020 március 09., 06:58
photo_camera Utasok a Seattle-i reptéren vasárnap. Fotó: Karen Ducey/AFP

Olyan gyors, egy-két nap alatt eredményt hozó koronavírus-tesztet dolgoztak ki Bill Gates jótékony alapítványának segítségével Amerikában, ami megspórolja az embernek az orvoshoz tett utazást. 

A teszt fizikai része egy mintavételre szolgáló kis készlet. A felhasználó ennek segítségével otthon kenetet vesz az orrnyálkahártyájából, amit elküld a laborba, ahol egy-két napon belül meg tudják állapítani, hogy fertőzött-e az illető. A rendszer része a szoftver is, ami az eredményről értesíti az egészségügyi hatóságokat és az érintettet is. Szintén része kétfajta online kérdőív Az egyik a tünetekről érdeklődik, a másik arról kérdezi ki az érintetteket, hogy az utóbbi időszakban merre jártak és kikkel érintkeztek. Ez segít a hatóságoknak eldönteni, hogy egy fertőzött kiszűrése után még kiket teszteljenek le vagy zárjanak karanténba. 

A Bill & Melinda Gates Alapítvány végcélja, hogy napi többezer tesztet végezzenek el. Azt még ők sem tudják, hogy pontosan mikor tudják beindítani a szolgáltatást. A dolog lényege, vagyis maga a tesztelés működik és bármikor indítható lenne, most már csak a rendszer szoftveres részét kell annyira kipofozni, hogy kibírja a várhatóan óriási terhelést. 

A tesztszolgáltatás azért állhat üzembe ennyire hamar a járvány kitörése után, mert nem most, hanem két éve kezdték fejleszteni, akkor persze még nem az új típusú koronavírus, hanem az akkor ismert influenzafajták kiszűrésére.

A rendszert kezdetben kizárólag Seattle környékén, vagyis a vírus amerikai megjelenésének epicentrumában fogják használni. Ha sikeresnek bizonyul, másutt is bevethetik. 

A gyakorlatban úgy fog működni, hogy először élesedik egy weboldal az online kérdőíves tesztekkel. Aki kitölti ezt és az értékelés szerint esélyes, hogy koronavírus-fertőzése lehet, annak két órán belül házhoz szállítják a mintavételre szolgáló készletet, amit utána el is szállítanak a laborba. A folyamat összes elemét az a Gates-alapítvány finanszírozza, amely a teszt elkészítésére korábban 20 millió dollárt adott, most pedig további ötöt költ el Seattle térségében.

(via Seattle Times)