Az Egyesült Államok megkezdte a csapatkivonást Afganisztánból

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Az Egyesült Államok csapatokat kezdett kivonni Afganisztánból - jelentette be Sonny Leggett ezredes, az afganisztáni amerikai kontingens szóvivője kedden közleményben.   A bejelentés szerint az Egyesült Államok 135 nap alatt 8600 főre csökkentené afganisztáni kontingensét.

Az USA jelenleg mintegy 13 000 katonát állomásoztat Afganisztánban, közülük 8000-nek az afgán biztonsági erők kiképzése a feladata, további 5000 pedig az afgán hadsereg terrorizmus elleni műveleteiben nyújt segítséget. A közlemény méltatja továbbá Asraf Gáni, a hétfőn beiktatott afgán elnök bejelentését, miszerint Kabul tálib foglyokat bocsát szabadon.

Az amerikai kormány február 29-én a katari fővárosban, Dohában írta alá a későbbi afganisztáni megbékélést is lehetővé tevő megállapodást a tálibok képviselőivel. A megállapodás értelmében a tálibok biztonsági garanciákat adtak Washingtonnak, cserében az amerikai és a külföldi csapatok először csökkentik, majd teljesen kivonják erőiket Afganisztánból. 

Kabulban hétfőn beiktatták második ötéves elnöki ciklusára Asraf Gánit,  azonban kihívója Abdulla Abdulla, aki már korábban jelezte, hogy nem fogadja el a szeptemberi elnökválasztás eredményét, szintén letette a hivatali esküt. Attól tartanak, hogy a belpolitikai válság veszélybe sodorja az afgánközi megbeszéléseket is, noha Gáni kedden leszögezte: kormánya megkezdi a tálibokkal tárgyaló kabuli delegáció felállítását, hozzátéve, hogy eleget tesz a tálibok követelésének, akik 5000 emberük szabadon engedését tették az afgánközi tárgyalások feltételévé.

Mark Esper amerikai védelmi miniszter március 2-án jelentette be, hogy jóváhagyta a részleges kivonulás megkezdését, amelynek részleteiről az Afganisztánban lévő amerikai katonai vezetők döntenek.

Az amerikaiak hosszú távú terve az, hogy 14 hónapon belül valamennyi amerikai katonát kivonják Afganisztánból, feltéve, hogy a tálibok eleget tesznek a terrorcselekmények megakadályozására tett ígéretüknek, és betartják azt a biztonsági garanciát is, hogy nem használják Afganisztán területét az Egyesült Államok és szövetségesei elleni támadásokra, valamint nem működnek együtt a biztonságukat fenyegető szervezetekkel és személyekkel sem. (BBC/MTI)

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!