Az Egyesült Államok megkezdte a csapatkivonást Afganisztánból

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az Egyesült Államok csapatokat kezdett kivonni Afganisztánból - jelentette be Sonny Leggett ezredes, az afganisztáni amerikai kontingens szóvivője kedden közleményben.   A bejelentés szerint az Egyesült Államok 135 nap alatt 8600 főre csökkentené afganisztáni kontingensét.

Az USA jelenleg mintegy 13 000 katonát állomásoztat Afganisztánban, közülük 8000-nek az afgán biztonsági erők kiképzése a feladata, további 5000 pedig az afgán hadsereg terrorizmus elleni műveleteiben nyújt segítséget. A közlemény méltatja továbbá Asraf Gáni, a hétfőn beiktatott afgán elnök bejelentését, miszerint Kabul tálib foglyokat bocsát szabadon.

Az amerikai kormány február 29-én a katari fővárosban, Dohában írta alá a későbbi afganisztáni megbékélést is lehetővé tevő megállapodást a tálibok képviselőivel. A megállapodás értelmében a tálibok biztonsági garanciákat adtak Washingtonnak, cserében az amerikai és a külföldi csapatok először csökkentik, majd teljesen kivonják erőiket Afganisztánból. 

Kabulban hétfőn beiktatták második ötéves elnöki ciklusára Asraf Gánit,  azonban kihívója Abdulla Abdulla, aki már korábban jelezte, hogy nem fogadja el a szeptemberi elnökválasztás eredményét, szintén letette a hivatali esküt. Attól tartanak, hogy a belpolitikai válság veszélybe sodorja az afgánközi megbeszéléseket is, noha Gáni kedden leszögezte: kormánya megkezdi a tálibokkal tárgyaló kabuli delegáció felállítását, hozzátéve, hogy eleget tesz a tálibok követelésének, akik 5000 emberük szabadon engedését tették az afgánközi tárgyalások feltételévé.

Mark Esper amerikai védelmi miniszter március 2-án jelentette be, hogy jóváhagyta a részleges kivonulás megkezdését, amelynek részleteiről az Afganisztánban lévő amerikai katonai vezetők döntenek.

Az amerikaiak hosszú távú terve az, hogy 14 hónapon belül valamennyi amerikai katonát kivonják Afganisztánból, feltéve, hogy a tálibok eleget tesznek a terrorcselekmények megakadályozására tett ígéretüknek, és betartják azt a biztonsági garanciát is, hogy nem használják Afganisztán területét az Egyesült Államok és szövetségesei elleni támadásokra, valamint nem működnek együtt a biztonságukat fenyegető szervezetekkel és személyekkel sem. (BBC/MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér