A legkisebb dinoszaurusz lehet a 99 millió éves borostyánban megőrződött, apró lény

Valószínűleg a valaha felfedezett legkisebb dinoszaurusz lehet az a kis lény, aminek a koponyája páratlanul jól megőrződött egy 99 millió éves borostyánban.

A Nature-ben bemutatott madárszerű állat koponyája 2 cm-nél kisebb, azaz az állat akkora lehetett, mint egy méhkolibri (Mellisuga helenae), a világ legkisebb madara, aminek a testhossza 6 cm, a testtömege 1,6-2 gramm.

Egy méhkolibri (Mellisuga helenae) Mexikóban 2011. szeptember 27-én.Fotó: Ronaldo Schemidt/AFP

A megkövesedett maradvány felfedezése segíti a tudósokat annak megértésében, hogyan fejlődtek ilyen kis termetűvé ezek az élőlények.

„A madarak egy teljesen új eredetét tárja fel nekünk” – idézte a Nature Jingmai O'Connort, a kínai tudományos akadémia paleontológusát, a tanulmány társszerzőjét, aki a kutatócsoportjával új fajként és új nemként írta le az állatot, az Oculudentavis khaungraae nem neve az jelenti, hogy „szemfogas madár”. A dinoszaurusz valószínűleg 28 gramm súlyú és 5 cm hosszú lehetett, a földtörténeti középidőben élt, ami 250-65 millió éve volt.

A borostyánkőbe zárt Oculudentavis khaungraaeFotó: Xing Lida/China University of Geosciences/AFP

A fosszíliát Minamar északi részén, Kachin szövetségi államban találták, a kora 99 millió év. Páratlanul jó állapotban maradt fenn – mondta O'Connor. Kis csőrében tucatnyi éles fog van, amiből a kutatók azt feltételezik, hogy rovarokra és más apró gerinctelenekre vadászott. Két nagy szeme kidudorodott a koponyából, ami azt jelenti, hogy a modern ragadozókkal ellentétben nem volt binokuláris látása.

O'Connor szerint egy madárról van szó, a koponyának olyan alakja van, ami csak a madarkra és egyes dinoszauruszokra jellemző. „Viszont nincsenek olyan koponyajellegzetességek, amik meghatároznák a madarakat, ezért lehet egy dinoszaurusz is, vagy valami más” – mondta.

A kutatók leírása alapján így nézhetett ki az Oculudentavis khaungraaeGrafika: Zhixin Han/China University of Geosciences/AFP

A tanulmányhoz kapcsolódó szerkesztőségi cikkben Roger Benson, az Oxfordi Egyetem földtudományi karának kutatója arról írt, hogy a felfedezés arra utalhat, a madarak kis testmérete az eddig véltnél korábban alakult ki. „Ez a felfedezés azt jelzi, hogy a késő jura időszakban (201-145 millió éve) nem sokkal kifejlődésük után a madarak már elérték minimális testméretüket” – írta. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér